Најновије

ФАЈНЕНШЕЛ ТАЈМС: "Немачки модел" трговине Украјином - НАТО чланство или територије!?

Како зауставити рат, тачније прекинути продор руских трупа ка западу Украјине. Угљедар је пао, украјинска војска се повлачи, авантура са продором у Курску област све више постаје трагична, а западни спонзори смишљају сценарије како преговорима и уступцима зауставити надолазећи крах.
Рат

Рат

Не само западни, већ и украјински званичници наводно све више разговарају о сценарију завршетка рата у Украјини, када ће Москва фактички задржати контролу над окупираним територијама, а заузврат Кијев би добио снажне безбедносне гаранције својих партнера,  пише америчко издање „Фајненшел тајмса”.

Лист наглашава да ни Украјина ни њени савезници не пристају да званично признају суверенитет Русије над окупираним територијама. То би, како је наведено, само допринело даљој руској агресији и озбиљно би нарушило међународни правни поредак. Уместо тога, претпоставља се нека врста „прећутног споразума” да ће те земље у будућности бити враћене дипломатским путем.

„Одрицање од територија за чланство у НАТО-у може бити ’једина игра“, пише ФТ, цитирајући неименованог западног дипломату који је додао да за Украјинце ова тема остаје табу, барем у јавном сфери.

У спољнополитичким круговима, годину дана након почетка инвазије у пуном обиму, почело је да се расправља о „западнонемачком моделу” за Украјину, када је Западна Немачка била у НАТО од 1955. године, а Источна Немачка је остала под контролом Москве до 1989. године.

Као опцију за Украјину, поменути модел навели су бивши специјални представник САД у Украјини Курт Волкер, бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен и чешки председник Петер Павел.

Павел сматра да није потребно примати Кијев у Алијансу тек након потпуног обнављања контроле над целом територијом. Чак и са привременом административном границом, Украјина може постати чланица НАТО-а са територијом коју ће тада контролисати, приметио је политичар.

Међутим, како преноси „24 канал“ , неименовани извор у кабинету председника рекао је да је реч о обмани и да се уопште не говори о украјинским територијама.

“Кабинет” је нагласио да Украјина не тргује суверенитетом и територијама.

"Нико на Западу није званично и јасно понудио Украјини такве безбедносне гаранције, које би дефинитивно спречиле ширење или понављање рата. Чак се плаше да дају сигурност на даљину", цитира извор из кабинета председника.

И бивши генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг сматра да је сасвим реалан сценарио по којем Украјина може да постане чланица Северноатлантске алијансе и са неким окупираним територијама.

Володимир Зеленски је крајем јула приметио да питање територијалног интегритета Украјине не може да реши сам председник, потребна је и воља украјинског народа. Међутим, он сматра да референдум није најбоља опција за то.

Уз сав страх од могуће нуклеарне ескалације после најаве Кремља да мења доктрину нуклеарног одговора, овакво решење сви више има присталица. Још само Москва да пристане, па ето деескалације рата. Наравно, то је и највећа „непозната” у овој ратно-преговарачкој једначини.

Прочитајте ОВДЕ о политичком сукобу Француске и Израела

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА