Најновије

Узалудна вера лажног Косова у Ватикан: Неће бити кључног потеза против Србије – бар за сада

Данашње руководство у Приштини религију користи у политичке сврхе, па је јасно да рачунају да би признање лажне државе Косово од стране Ватикана утицало и на друге католичке државе попут Шпаније да крену тим путем.

Ово је мишљење историчара са Косова и Метохије Луке Јовановића поводом сусрета такозване председнице Косова Вјосе Османи у Њујорку са државним секретаром Свете столице Пјетром Паролином.

Религија им је питање политике а не вере

Том приликом Османијева је истакла да би ватиканско признање независности Косова представљао корак ка продубљивању међудржавних односа, који би допринели дугорочном миру и стабилности на Западном Балкану.

Јовановић, овај покушај Османијеве, види као приближавање Приштине Ватикану и мада, како каже, може да заличи да ће до признања доћи, он сматра да се то неће десити сада. Евентуално, тек када Ватикан политички процени да ће им то одговарати.

„Говорити о Албанцима као о претерано религиозном народу је излишно, а ако посматрамо 200 година уназад међу њима можемо да видимо да су све вере биле присутне и то онако како су политичке прилике налагале,“ напомиње Јовановић.

Наш саговорник сматра да је занимљив и моменат у коме је дошло до овог сусрета, с обзиром да у многим албанским срединама на Косову и Метохији долази до масовног покрштавања муслимана у католичку веру. А да су једне од најочуванијих и најлепших здања управо католичке цркве у новије време изграђене на КиМ.

Муслимани чувају катедрале

„Доказ за то је католичка црква у Приштини коју за разлику од православних здања муслимани веома добро чувају. Добар пример је и недавно масовно покрштавање Албанца муслимана на КиМ у католике. Истина је да је Ватикану стало да се прошири на Балкан и то вековима у назад и покушава, али је исто тако јасно да Ватикан све прати пажљиво. Приштина то зна и оваквим потезима покушава да се додвори Ватикану. Ватикан то зна, и прија му, али не толико да би брзоплето повукао неки потез“, оцењује наш саговорник.

С друге стране, Јовановић истиче да је Приштина нестрпљива јер је много уложила наде и лобирања у отварање Специјалне мисије Косова при Светој Столици коју је отворила у јануару ове године у Ватикану. Сматрали су да ће им то донети брже признање од Ватикана.

Ватикан нема потребу да призна Косово

„Има још један разлог због чега Ватикан неће признати Косово, а то је чињеница да је оно по међународном праву део Републике Србије, а Ватикан и Србија имају потписан уговор и преко њега се неће прелазити. А ту су и добри односи са СПЦ. Такође, самом Ватикану то признање Косова заправо тренутно није ни неопходно,“ додаје Лукић.

Османи је, иначе, изразила посвећеност Косова јачању билатералних односа са Светом Столицом и истакла интензиван рад са институцијама Ватикана. Током састанка, Османи је покренула и тему о позиву за посету папе Фрање Косову, о чему је разговарала и на састанку са папом прошле године.

Иначе, државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин боравио је недавно у Београду када се састао и са председником Србије Александром Вучићем са којим је, између осталог, разговарао и о Косову.

Вучић је, како је објавио, нагласио да је за Србију "од суштинског значаја питање заштите, поштовања и унапређење права српског и осталог неалбанског становништва, као и заштита и обнова српског верског и културног наслеђа, православних гробаља, као и угрожених споменика културе, посебно православних цркава и манастира под заштитом Унеска", где је дошло до усаглашавања.

СИЈАРТО: У ово време патњи и притиска потребни су лидери попут Додика

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА