Најновије

НАКОН ИЗБОРА У БиХ: Сви задовољни, али је тријумф Додиков

СНСД је освојио власт у 75 одсто градова и општина у РС, и нових 50.000 гласова у односу на претходне изборе.

Изборно мешање карата широм Босне и Херцеговине је завршено, а Милорад Додик, лидер савеза независних социјалдемократа (СНСД), прогласио је ову партију апсолутним победником локалних избора, наводећи да је у њиховим рукама сада власт у 75 одсто градова и општина у Републици Српској, што практично значи да су освојили више градова општина него СДА и ХДЗ заједно.

СНСД је тако освојио највише гласова у 47 од 63 локалне заједнице у Републици Српској, док су његови коалициони партнери доминирали у још четири општине у РС. СНСД освојио је власт и у две општине у Федерацији БиХ, Гламочу и Дрвару.

Поверење Додиковој партији поклонило је чак 50.000 грађана више него на претходним локалним изборима, што заправо најбоље и показује бесмисао политичког процеса у Суду БиХ који се води против лидера Републике Српске – високи представник Шмит иде на то да забрани политичко деловање српском представнику чија подршка у народу све више расте.

СНСД успео је да коначно преотме фотеље и најдуговечнијим начелницима у БиХ из редова СДС-а – Милован Цицко Бјелица мандат је изгубио након 12 година, док је Василије Перић "декласиран" након чак 23 године власти.

Додиков тријумф проглашен је у Лакташима, Источном Новом Сарајеву, Добоју, Приједору, Градишкој, Сокоцу… али му је измакла победа у Бањалуци, где градоначелник остаје Драшко Станивуковић (ПДП), који је освојио власт још и у Котор Вароши где је Зденко Сакан освојио трећи мандат.

Овакав изборни резултат у Бањалуци, председник РС сумирао је укратко наводећи да у том граду СНДС није ни добио, али ни изгубио, будући да је број одборника у тамошњој скупштини повећан са девет на једанаест, што значи да ће ова партија и даље бити важан чинилац у креирању бањалучке политике. Власт и у Бијељини остаје у истим рукама, будући да је у овом месту тријумфовао досадашњи начелник Љубиша Петровић из СДС-а.

Додик ни најмање није незадовољан својим кандидатима у ова два места, па је тако најавио да ће се представници СНСД-а Никола Шобот и Микајло Лазић поново борити за место градоначелника Бањалуке, односно Бијељине и на изборима 2028. године.

Према подацима које је председник ХДЗ БиХ Драган Човић дао новинарима у седишту странке у Мостару, они остају на власти у 17 општина, добар резултат остварила је управо у Мостару, али је изгубила Томиславград и Ускопље, а врло је могуће, али то ће показати коначни изборни резултати – испустила је победу и у Жепчу. Све у свему, кажу, ХДЗ је остварио своје изборне циљеве.

Када је реч о изборном резултату СДА, разлога да слави, тврди, има и лидер те странке Бакир Изетбеговић. Његова партија је, каже, на претходним изборима имала 26 начелничких позиција, док је на овом гласању освојила десет нових, а изгубила две. Нарочито болан пораз, ова партија претрпела је у Сребреници где је победу однео Милош Вучић из СНСД-а.

Вучић који је освојио око 75 одсто гласова, је уз Бориса Јеринића, такође кандидата СНСД-а из Добоја који је побрао око 74 одсто подршке – иначе, освојио процентуално најубедљивију победу на локалу.

Занимљиво је и да је СДА успео захваљујући локалним изборима, да уђе и у рубрике "веровали или не", будући да је њихов кандидат, Ибро Берило, успео да убедљиво победи на локалним извборима у Трнову и остане начелник, иако је – у притвору. Берило је иза решетака, иначе, водио и изборну кампању, након што а је СИПА, са троје сарадника, ухапсила почетком августа, под оптужбама да је злоупотребио положај, за мито омогућавајући инвеститорима да масовно граде на Бјелашници.

Упркос порасту ратоборне реторике која је у последње време стизала из Сарајева, тамошњи грађани изборно поверење поклонили су странкама умерене коалиције "Тројка", која је прогласила однела победу у најмање четири од укупно девет општина у том кантону. Можда би, али то ће се видети кад се коначно подвуче црта, њихова кандидаткиња Бењамина Карић, поново могла да победи и у Новом Сарајеву, где се, кад је реч о гласовима води поприлично тешка и тесна борба између ње и кандидата СДА и ДФ-а Муамера Бандића. Што практично значи да Бакир нема неког претераног разлога за славље, будући да је изгубио Сарајево.

Када је реч о Бењамини Карић, занимљиво је да је једна од малобројних жена које ће (како ствари стоје) у наредне четрири године обављати начелничку функцију. Уз Карићеву, ту је и кандидаткиња СДА Ерна Мердић-Смаилхоџић која је победила у општини Завидовић, али и кандидаткиња ХДЗ-а Ива Рагуж која ће водити Чапљину. У Републици Српској се водећу функцију на локалу имаће само Снежана Ружичић (СНСД) у општини Језеро.

ЕРДОГАН ХИТНО ЗВАО ПУТИНА: Израелу послата најбруталнија порука досад!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА