Најновије

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА НАПАЛА ОРБАНА: Изневерили сте мађарски народ зближавањем са Путином

Напад председнице Европске комисије на Орбана темпиран је уочи потврђивања нових комесара.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оптужила је мађарског премијера Виктора Орбана да је "близак" са руским председником Владимиром Путином и да зато не жели да се придружи "партнерима" из ЕУ у помагању Кијеву.

Фон дер Лајенова је на пленарној седници Европског парламента рекла да је Орбан "изневерио мађарски народ" дозволивши Русији и Кини да спроводе свој утицај, извештава "Политико".

"Још увек има оних који за овај рат не криве криве освајача, већ освојене. Не криве Путинову жудњу за моћ, већ украјинску жеђ за слободом", поетски је поручила шефица Европске комисије.

"Желим да их питам", рекла је гледајући директно у Орбана: "Да ли би икада кривили Мађаре за совјетску инвазију 1956. Или Чехе и Словаке за совјетску репресију 1968? Или Литванце за совјетски напад 1991?". Њени коментари изазвали су, преносе западни медији, аплауз проукрајинских парламентараца.

Фон дер Лајенова је у прошлости била критикована да је "слаба" на Мађарску. Будући да Парламент треба да одобри именовање 26 комесара, Фон дер Лајеновој је потребна подршка што је могуће више посланика.

Орбан је поручио да је "изненађен оним што је председница рекла" и поручио да је Комисија постала "политичко оружје" уместо да буде неутрална и да се фокусира на заштиту споразума ЕУ.

Фон дер Лајенова се осврнула и на друга мимоилажења која је имала са мађарским премијером.

Што се тиче конкурентности, теме око које се Фон дер Лајен и Орбан махом слажу када је реч о великим инвестицијама, председница Комисије је рекла да, упркос напорима ЕУ да подстакне јединствено тржиште, постоји "једна влада која иде у потпуно супротном смеру, удаљава се од јединственог тржишта".

"Како влада може да привуче више европских инвестиција ако истовремено дискриминише европске компаније, опорезујући их више од других?" додала је.

Фон дер Лајенова је свој напад на Орбана заокружила осврћући се на миграције, политичку врућу тему о којој често говори и наглашава да је његова земља једна од ретких која се бори да задржи мигранте без докумената ван Европске уније.

"Чула сам вас. Рекли сте да Мађарска штити границе и да су криминалци затворени у Мађарској. Како се то уклапа са чињеницом да су власти прошле године пустиле из затвора осуђене трговце људима и кријумчаре пре него што им је истекла казна", напала је Фон дер Лајенова и поручила: "То није заштита Европе, то је слање својих проблема суседима."

Шефица ЕК је искористила прилику да додатно критикује недавну одлуку Мађарске да дозволи кинеским полицајцима да патролирају, као и да ублажи процедуру за добијање визе за руске држављане, што је "безбедносни ризик" за све земље ЕУ.

"То не брани суверенитет Европе, то је кулиса за страно мешање", рекла је Фон дер Лајен и онда покушала да ублажи све поручивши: "Ми смо једна породица. Ваша прича је наша прича. Ваша будућност је наша будућност. Десет милиона Мађара је 10 милиона добрих разлога да наставимо да обликујемо нашу будућност заједно."

Орбан је, представљајући мађарско председавање Парламентом, упозорио да је Европа "можда пред најозбиљнијим тренутком" у својој модерној историји и нагласио да су илегалне миграције велики терет за ЕУ, а нарочито за државе на спољним границама Уније. "Илегална миграција доводи до антисемитизма, насиља над женама и повећања хомофобије", поручио је премијер.

Орбан је поручио да је Европа на путу да изгуби сукоб у Украјини. "Морамо да разговарамо о примирју и да имамо другачију стратегију или ћемо сви изгубити", рекао је.

Говорећи о проширењу, Орбан је рекао да ЕУ мора да се "фокусира на Србију" јер без придруживања те земље неће бити сигурности на западном Балкану.

Мађарски премијер је поручио да Будимпешта жели да буде катализатор "нужних промена" у Европи.

"Нисмо чланица ЕУ-а због онога што она јесте, него због онога што може да буде", нагласио је Орбан.

Посланици левице поздравили су његов говор певањем антифашистичке песме "Бела ћао" на што је председница Европског парламента Роберта Мецола реаговала, упозоривши их да нису на Евровизији.

"СЕВЕР" ОБЈАВИО СНИМКЕ: Акција ослобођења Покровскија у Курској области (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА