Плашинте су традиционално влашко јело које се некада спремало за задушнице, светковине, празнике али и за специјалне госте. Припремале су се и за остале велике мрсне празнике и свечане трпезе. Некада су биле незаобилазне за време Лазареве суботе, јер је по веровању Лазар заправо дете које је умрло од жеље за овим палачинкама (мада више личе на питице са сиром).
Састојци: 500 г брашна, 200 мл млаке воде, 2 кашичице соли, 1 кашичица шећера, пола коцке квасца
Фил: 1 кришка старог сира, 3 јаја
Припрема: Помешајте квасац и шећер у мало млаке воде. Затим у брашно додајте со, размућени квасац и остатак воде. Промешајте варјачом, па рукама умесите тесто. Покријте га и оставите да одстоји.
За припремање фила издробите сир (препоручује се влашки сир због интензивног укуса) и додајте јаја, па промешајте.
Тесто поделите на шест једнаких делова. Сваки део развуците што тање. Затим намажите фил по читавом тесту. Тесто можете да преклопите као панцероту или као писмо. На средини направите рупицу како вам се тесто не би много надувало при пржењу. Покријте их још мало да нарасту, а потом пржите у доста уља.
Направите сами одличан сируп за смиривање кашља, у себи има и - пиво
Извор: nationalgeographic.rs