Најновије

Нема куће без чуваркуће: Зашто баш ову биљку ваља имати у дому?

У питању је вишегодишња биљка, а њен латински назив Семпервивиум је најбоље описује. У преводу значи -увек жива.

Чуваркућа је биљка коју можете пронаћи у скоро сваком српком дворишту, а све више људи је гаји и у жардињерама на терасама. То су оне зелене биљке, које на први поглед подсећају на локвањ и лотос, али које висе с крова, дворишног зида или олука.

Реч је о изузетној биљци, која садржи својства идеална у борби за здрав организам.

Чувар сваке куће

Ова биљка користи се у народној медицини због противупалних, адстрингентних и диуретичких својстава. Може да се конзумира као сок и чај, или употребљавати у виду масти, облога и тинктуре. Код нас се гаји и као украсна биљка, јер је карактеришу меснати листови звездастог облика, који су пуни воде.

Лек против бола у уху

Овај народни лек примењује код појаве бола у уху, оштећења бубне опне, па и губитка слуха. Чуваркућин сок раствара вишак смоле у уху, што резултира смањењем бола.

Потребно је истиснути око 3 мл сока из листа, директно у уво, а затим одлежати, како капи не би исцуреле и пустити да делује неколико минута. Стручњаци препоручују употребу овог сока и када су деца у питању.

Лек за ране

Као алоја вера и чуваркућа се користи при лечењу кожних тегоба и како стручњаци сматрају, представља један од најсигурнијих лекова за кожна обољења. Пошто је богата антиупалним и антисептичким својствима, ова биљка представља идеалну прву помоћ у случају опекотина или убода. Потребно је премазати, соком, повређено место или направити облогу од меснатог и пререзаног листа.

Чај од чуваркуће

Чај од чуваркуће препоручује се услед менструалних тегоба. Потребно је одвојити 10 грама свеже биљке или 12 грама осушене и кувати је 15 минута у 250 мл воде. Након што се охлади, процедите чај и ујутру испијте једну чашу, а потом узимајте по кашичицу на сваких сат времена.

Сок чуваркуће

Сок чуваркуће богат је полисахаридима и антибактеријским групацијама који су успешни у борби против бактерија. Препоручује се код нервних сметњи, против цревних паразита, падавице и као средство за смирење.

У случају бронхитиса и упала може се пити или грготати. Стручњаци га препоручују код обољења на материци. Потребно је конзумирати три кашике сока у току дана.

Чуваркућа у меду

Уколико чуваркућу измешате са овом здравом намирницом, добићете идеалан лек за лечење миома и циста на материци. Ова комбинације утиче позитивно и на здравље особа које имају проиблема са штитном жлездом. Препоручује се и при неумерености у јелу и пићу јер делује детоксикацијски.

У случају високе температуре смеси претходно додајте врућу воду. Потребно је 750 грама самлевених листова чуваркуће помешаних са килограмом меда. Препоручује се једна кашичица ујутру на празан желудаци и још две у току дана.

Како се узгаја чуваркућа?

Узгој чуваркуће изузетно је лак. Реч је о отпорној биљци која може да се узгаја на отвореном или у саксији. Карактерише је раст и до 20 центиметара као и спектар боја. Где год да је посадите, она ће никнути.

Уколико узгајате чуваркућу у саксији, биће вам доступна током целе године. Како је толерантна на зиму, делотворна је и после замрзавања. Време за брање ове биљке је од марта до октобра.

Напомена: Трудницама и дојиљама се не препоручује употреба чуваркуће.

Јединствена природна појава у Србији: Розе језеро чија вода лечи и тело и душу

Извор: edukacija.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА