Најновије

Није кривац само храна: 4 лоше животне навике које могу да доведу до повишеног шећера 

Повишен ниво шећера може бити последица конзумирања великих количина прерађених угљених хидрата, али и ових лоших животних навика

Храна није једини узрок високог шећера у крви, пазите на још четири кривца. Када помислите на ниво шећера у крви, такође познат као глукоза, прва ствар која вам вероватно пада на памет је колико шећера једете – ако јесте, то је потпуно поштено. Али треба да обратите пажњу на још неке ствари.

Друге навике које немају никакве везе с тим шта или колико једете такође утичу на то како тело регулише шећер, а ево и које су:

1. Стрес

Хормони као што су адреналин и кортизол се ослобађају под стресом. У стварним стресним ситуацијама, ослобађање ових хормона повећава будност и производњу енергије – што значи да ће шећер у крви скочити, али у овим краткорочним ситуацијама тај енергетски скок је заправо пожељан. Морате бити опрезни и пуни енергије да бисте се носили са било којом ситуацијом. А када се тај стресор уклони, нивои ових хормона се враћају у стање мировања и све је поново избалансирано.

Проблем настаје када стрес не нестане.

Стрес на послу, финансијске бриге, везе, родитељство и свакодневне невоље такође изазивају ове хормоне. Хронично високи нивои кортизола могу хронично повећати ниво шећера у крви.

Шта можете да урадите у вези са тим: Елиминисање стреса није нужно циљ овде, али покушајте да уградите научно подржане начине који вам могу помоћи у управљању стресом у вашем животу. Ово може бити медитација, јога, ароматерапија…

2. Лош сан

Спавање утиче на шећер у крви на неколико начина. Недостатак сна такође може узроковати пораст нивоа кортизола током дана или пораст нивоа глукозе и учинити тело мање ефикасним у снижавању високог нивоа шећера у крви.

Недовољно спавање може пореметити хормоне глади и можда ћете приметити да сте гладнији током дана и мање сити након јела.

Шта учинити у вези с тим: Оптимална количина сна за већину је између седам и девет сати ноћу. Избегавајте да гледате у екране сат или више пре спавања и смањите температуру у спаваћој соби.

3. Недовољна активност

Неправилно кретање је такође повезано са неповољним нивоом шећера у крви. Мишићима је потребна енергија за кретање током вежбања и црпеће глукозу из крви као гориво ако могу.

Једно истраживање из 2022. године открило је да је ходање или чак стајање два до пет минута сат или два након јела било довољно да има значајан утицај на ниво глукозе у крви. Интензивније вежбање има још већи ефекат.

Шта учинити у вези са тим: Не седите дуго, посебно одмах након јела. Прекините дан кратким шетњама по кући или комшилуку и обавезно укључите дуже кардио вежбе и вежбе снаге у своју недељну рутину.

4. Време оброка

Није увек оно што једете оно што утиче на ваш шећер у крви, већ када. Тело има тенденцију да буде метаболички активније ујутру, што значи да је спремније да ефикасно разгради храну, очисти глукозу из крви и затим је искористи. Јело касно увече, непосредно пре спавања, повезано је са претераним и продуженим одговором на глукозу у крви него чак и једење истог оброка само четири сата раније увече.

Шта можете да урадите у вези са тим: Вечера је обично највећи оброк у дану за већину људи, па размислите о томе да је преместите раније, а већину свог енергетског уноса ставите на доручак и ручак. А време вечере, нека буде раније, пише МБГ.

Извор: Правда 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА