Најновије

ЈОШ ЈЕДАН КОРУПЦИОНАШКИ СКАНДАЛ: Притворен бивши украјински функционер

Тужилаштво је наредило притварање бившег начелника одељења за војно-техничке послове Министарства одбране Украјине, Александра Лијева, због крађе готово 1,5 милијарде гривни намењених за набавку артиљеријских граната за украјинску војску.

Бивши начелник одељења за војно-техничке послове Министарства одбране Украјине, Александар Лијев, који је био задужен за контролу испоруке артиљеријских граната војсци, приведен је данас због корупције, преносе "РИА Новости", позивајући се на писање украјинског листа "Страна.уа".

Како се наводи, привођење Лијева повезано је са истрагом која је покренута још у јануару 2023. године због оптужби украјинских власти за корупцију повезану са западном војном помоћи. Главне мете истраге били су званичници министарства одбране и руководиоци компаније "Лавовски арсенал", а како су саопштили истражни органи, осумњичени се терете да су украли скоро 1,5 милијарду гривни (око 40 милиона долара) намењених за набавку артиљеријских граната.

"Тужилаштво је наредило притварање бившег начелника одељења за војно-техничке послове Министарства одбране Украјине, Александра Лијева, због крађе готово 1,5 милијарде гривни намењених за набавку артиљеријских граната за украјинску војску. Жалбено веће Вишег суда за борбу против корупције одредило је двомесечни притвор за Лијева, уз могућност плаћања кауције у висини од 50 милиона гривни (више од 1,3 милиона долара)", известили су украјински медији.

Уколико Лијев плати поменуту суму, биће пуштен да се брани са слободе док кривични поступак против њега буде трајао. Према речима Лијева, судска одлука га је шокирала и напоменуо је да је предузео све мере како би све у уговору о набавци граната било по закону.

Претходно је Министарство одбране Украјине, 26. јануара саопштило да је добило случај против компаније "Лавовски арсенал", која није успела да испоручи већу количину минобацачке муниције вредне више од 1,5 милијарди гривни (39,6 милиона долара).

Медији све чешће извештавају о расту корупције у Украјини, нарочито када су у питању војне институције. Замених министра одбране Витали Половенко изјавио да је у јануару 2024. године, ресорно министарство раскинуло уговоре са компанијом Игора Гринкевича из Лавова, оптуженог за малверзације приликом набавке униформи за украјинску војску.

После тога, 19. јануара Служба безбедности Украјине (СБУ) саопштила је да је притворила пуковника украјинске војске и генералног директора компаније задужене за испоруку војне опреме, због сумње на корупцију.

ОТКРИВЕН МОНСТРУОЗНИ ЕКСПЕРИМЕНТ УКРАЈИНЕ И ЗАПАДА: Руска деца била заморчићи - годинама

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА