Најновије

Медиј који одбија да нестане: Србија је друга у свету - да ли и ви редовно слушате радио?

Једна од анализа спроведених анкетом открила је да радио највише слушају у Летонији – у просеку четири сата и четири минута по особи, док је Србија на другом месту, с три сата и 44 минута.

На данашњи дан пре 13 година радио је добио свој светски дан. Датум 13. фебруар је изабран за међународни празник овог медија у знак сећања на исти дан 1946. године, када је почео да се емитује програм Радија Уједињених нација.

Ипак, „глас из кутије” саопштавао је важне информације грађанима у многим земљама света далеко пре 1946. Први радио-пренос, како је остало забележено у историјским аналима, успешно је извршио Гиљермо Маркони 1896. године, који је путем овог медија пренео радио-сигнал. За пренос гласа путем радија, међутим, требало је сачекати још неколико година. Маркони је 1909. године добио Нобелову награду за допринос развоју бежичних технологија.

Мало је познато да је и наш чувени научник Никола Тесла допринео развоју овог медија, на шта указују његови нацрти за први радио, настали крајем 19. века.

Комерцијална радио-станица која је остала упамћена као прва у свету отворена је 1919. године у Холандији и успех који је она остварила означио је почетак „златног доба” радија. Прва радио-лиценца уведена је у Великој Британији 1922. године и коштала је 50 пенија. Само уз поседовање ове лиценце грађани су могли да слушају радио-програм. Током Другог светског рата радио је био основно средство комуникације. У деценијама које су уследиле мењао се облик радио-апарата – од џиновске кутије која је због своје величине једва проналазила место у дневним собама домова широм планете до транзистора. Седамдесетих и осамдесетих година прошлог века у тренду су били касетофони, вокмени и други уређаји, а данас се радио слуша путем сателита, кабловске телевизије, интернета и на многе друге начине.

Иако је окружен многобројним друштвеним мрежама којима је окренут велики део светске популације, радио опстаје као медиј и проналази свој пут до слушалаца. И данас се сматра једним од најважнијих медија, а према подацима из истраживања, неку од радио-станица слуша чак 95 одсто светског становништва. Истраживања медијске области указују да данас грађани највише верују баш радију, а слушају га свуда и у свакој прилици: у покрету између посла и куће, током вожње аутомобила, на одмору, у продавници...

Једна од анализа спроведених анкетом открила је да радио највише слушају у Летонији – у просеку четири сата и четири минута по особи, док је Србија на другом месту, с три сата и 44 минута.

Извор: Политика.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА