Најновије

СНС-ОВЦУ СУДЕ ЗБОГ ЗЛОУПОТРЕБА: Следио сам политику Вучића

У Вишем суду у Београду изношењем одбрана окривљених почело је суђење у поступку против бившег председника општине Палилула Александра Јовичића и девет његових сарадника за злоупотребе у вези са нелегалном градњом.

СНС (Фото: Јутјуб)

Првоокривљени Александар Јовичић, некадашњи врло истакнути члан СНС, у одбрани је рекао да је разумео језички оптужницу, али да сматра да је недефинисана и да му није јасно од чега се он брани.

Оспоравао је Јовичић све тачке оптужнице. Оспоравао је да је утицао на другооптуженог Дражена Вујића, запосленог у општини Палилула.

Иначе, према наводима тужилаштва, Јовичић је утицао на Вујића, како би овај даље утицао на грађевинске инспекторе да омогуће легализацију нелегално изграђених објеката.

- Нити сам посредовао, нити сам тражио новац, нити утицао на Дражена Вујића да утиче даље на грађевинске инспекторе, који су потпуно самостални у свом раду према закону - рекао је Јовичић.

Даље је у својој одбрани Јовичић истакао да је поносан на то што је био председник општине Палилула.

- Поносан сам што смо за време док сам био председник општине Палилула урадили много тога и колико смо могли следили смо политику нашег председника Александра Вучића. Ја никада ништа противзаконито нисам учинио - рекао је Јовичић и додао да не познаје грађевинске инвеститоре оптужене у овом поступку, те да ниједног до почетка процеса није ни видео.

Јовичић је даље навео да је највише кривичних пријава за нелегалну градњу поднето управо на општини Палилула и да то није његова заслуга, већ заслуга инспектора, као и да је највише срушених нелегалних објеката било на општини Палилула.

- Па, ваљда треба да градимо и да се боримо за нашу децу, а не да се бавимо рушењем - казао је Јовичић и додао да су овлашћени да подносе кривичне пријаве били општински, градски и републички грађевински инспектори, тужилаштво, полиција али и грађани.

- Није било шансе да се неко сачува кривичне одговорности од нелегалних радњи које предузима.

Такође се осврнуо у својој одбрани Јовичић и на тренутак хапшења јуна 2021. године.

- То хапшење била је потреба да ме сатанизују. У медијима су биле објављене лажи, тиме су урушавали моју породицу, а ја као човек сам дискредитован - навео је Јовичић.

На крају одбране Јовичић је истакао једну како је он рекао "нелогичност".

- Питам се зашто се овај поступак покреће после четири или пет година, ако се у оптужници наводи период извршења кривичних дела од јуна 2016. до новембра 2018. године. Како да се неко тек након пет година сетио да идентификује лица и покрене поступак - питао се Јовичић.

Одбрану је изнео и другооптужени Дражен Вујић, иначе бивши запослени у општини Палилула.

- Делимично остајем при одбрани с обзиром на то да сам приликом саслушања одређене ствари казао под притиском и у страху јер сам први пут се суочио са полицајцима који су ми предочили да, ако кажем одређене ствари, могу да избегнем притвор због тога данас не остајем при томе - рекао је у судници Дражен Вујић.

Инач,е у оптужници се наводи да је Дражен Вујић добијао налоге од Александра Јовичића да идентификује инвеститоре како би у њихову корист утицао на грађевинске инспекторе да се легализују њихови објекти изграђени без грађевинских дозвола.

Вујић је затим нагласио:

- Ја по његовом налогу нисам идентификовао инвеститоре, већ сам по његовом налогу идентификовао све проблеме на општини Палилула како бисмо нашли решење.

- Што се тиче ових нелегалних објеката који су предмет оптужења, морам да кажем да имајући у виду у коликом габариту су изграђени, на првом месту је била обавеза да у вези са њима поступа градска грађевинска инспекција, затим републичка инспекција, полиција по службеној дужности, али је могло да поступи и тужилаштво - рекао је Вујић.

Осим Јовичића, оптужница Вишег јавног тужилаштва обухвата и девет његових сарадника, а терети их за трговину утицајем, злоупотребу службеног положаја и фалсификовање исправа.

Сви оптужени се сумњиче да су злоупотребама омогућили заштиту инвеститорима, како општинска инспекција не би срушила њихове нелегално изграђене објекте.

Конкретно Јовичића тужилаштво терети да је за мито од 10 до 60 хиљада евра омогућавао легализацију објеката у периоду од јула 2016. до новембра 2018.

И то тако што је утицао на запосленог у општини Палилула, а овај даље на грађевинске инспекторе, да злоупотребом положаја омогуће изградњу објеката без грађевинске дозволе.

За то је од инвеститора Јовичић добио скоро 29 милиона динара.

Александар Јовичић је ухапшен 1. јуна 2021. године, а у притвору је провео два месеца, након чега му је та мера зсмењена блажом односно кућним притвором.

Иначе, приликом претресања у стану Александра Јовичића пронађено је укупно више од 350 хиљада евра у кешу, као и пет ручних сатова, процењене вредности од више од два милиона динара.

Јовичић је тада објаснио порекло тек мање количине новца, рекавши да је нешто наследио од оца, затим да су супруга и он део добили на венчању, док су део и штедели.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА