Најновије

РУСИ СЕ ПРОБИЛИ 8,6 КИЛОМЕТАРА У ДУБИНУ УКРАЈИНСКЕ ОДБРАНЕ: Преко 30 квадратних километара заузето (ВИДЕО/МАПА)

Током заузимања Авдијевке, руске оружане снаге су напредовале скоро девет километара дубоко у положаје украјинских оружаних снага, саопштило је Министарство одбране у резимеу напретка специјалне операције.

Руска војска (Фото: РИА Новости)

'’Дана 17. фебруара, током офанзивних операција, јединице групе снага Центар потпуно су ослободиле град Авдејевку у Доњецкој Народној Републици и напредовале до дубине од 8,6 километара“, наводи се у саопштењу.

Министарство је подсетило да је укупна површина заузете територије 31,75 квадратних километара, а Кијев је изгубио више од хиљаду и по војника.

Министар одбране Сергеј Шојгу је претходне ноћи известио Владимира Путина о потпуном преузимању Авдејевке под контролу. Председник је честитао руској војсци на овом успеху и важној победи.

Непосредно пре тога, главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски најавио је повлачење украјинских јединица из града. Украјински председник Владимир Зеленски је међу разлозима за предају насеља навео недостатак довољне помоћи са Запада и вештачку несташицу муниције.

Како је у петак рекао високи званичник Пентагона, САД виде да украјинским оружаним снагама понестаје муниције и других критичних ресурса и сматрају предају Авдејевке предзнаком нових пораза украјинске војске, неизбежних без наставка америчке помоћи.

Освобожденная Авдеевка в Донецкой Народной Республике


Илустрација: РИА Новости

Авдејевка је северно предграђе Доњецка, за које се борбе воде од почетка специјалне операције. Украјинске оружане снаге су одатле редовно гранатирале престоницу ДНР и друга насеља Донбаса. Заузимање града омогућило је да се линија фронта удаљи од Доњецка и да се  град значајно заштити од украјинских напада.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА