Најновије

Да ли знате сте чули за шенон? Одличан је за пире и пун витамина Ц

Шенон је прво почео да се узгаја у регији Лацио у Италији у 16. веку. Сматра се да су локални пољопривредници укрштали поврћа и узгајали различите варијанте карфиола и броколија како би добили карактеристичан изглед и укус.

Ако сте на пијаци или у продавницама видели поврће које личи на на карфиол, а мало и на броколи, необичних шиљастих врхова, вероватно је реч о шенону.

Шенон или романеско, како му је интернационално име (Американци га пак зову "Broccoflower"), врста је поврћа која спада у породицу купуса, а често се назива и романеско броколи или романеско карфиол.

Карактеристичан је по свом необичном геометријском изгледу, најчешће је светлозелене боје, но она углавном варира од светлозелене до светложуте, зависно од зрелости и биљке, и састоји се од пуно малих пирамидалних цветова који су сложени у спиралном облику. Укус шенона је комбинација броколија и карфиола.

Шенон је прво почео да се узгаја у регији Лацио у Италији у 16. веку. Сматра се да су локални пољопривредници укрштали поврћа и узгајали различите варијанте карфиола и броколија како би добили карактеристичан изглед и укус. Шенон (романеско) је хибрид између карфиола и броколија, иако се често сматра варијантом карфиола.

Како припремити шенон?

Може се припремати на сличан начин као и броколи или карфиол. Можете га кувати, динстати и пећи у рерни. Најједноставнији начин припреме шенона је кување цветова и послуживање као прилог уз месо. Слично припреми пиреа од кромпира или карфиола, шенон такође можете скувати, згњечити и додати бутер, млеко или павлакоу, као и зачине, како бисте направили кремасти пире.

Печени шенон такође је врло укусан. Цветове можете прелити маслиновим уљем, зачинити те их пећи у рерни док не постану златни и меки изнутра. Може се користити и као главни састојак у припреми кремасте чорбе. Скувајте га заједно с другим поврћем и зачинима, а затим све изблендајте у укусну крем супу.

Кофеин је лош за кућни буџет: Ако пијете кафу пре одласка у куповину...

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА