Најновије

ЕУ САНКЦИЈЕ "ДАВЕ" ПРИШТИНУ: Штета процењена на 300 милиона евра

Економске санкције Европске уније оштетиле су Косово за око 300 милиона евра, а та цифра би могла да се повећа, пошто је од њиховог увођења прошло више од осам месеци, пише Косова Прес.

Економски експерти зато позивају Унију да уклони ове мере, истичући да због њих Косово губи стране инвеститоре, који оклевају да улажу. Кажу да је неопходно пронаћи решење пре него што Унија уђе у изборни циклус, јер би постојао ризик да ове мере трају месецима.

Истовремено, они критикују слабе владине реформе у косовској економији.

Председник Привредне коморе Љулзим Рафуна каже да је од увођења санкција ЕУ блокирано око 300 милиона евра пројеката.

Позивајући институције ЕУ да уклоне ове мере, он тражи од косовских институција да испуне услове и буду у координацији са ЕУ, како Косово не би било санкционисано.

Такође указује да су пројекти били посвећени потрошњи или капиталним инвестицијама које би директно утицале на економски раст и повећање друштвеног благостања грађана Косова.

Рафуна оцењује да би ЕУ требало да уведе казнене мере против Србије, због "агресије коју је прошле године извршила на Бањску".

Понавља да постоје грантови које Косово више не може да добије, попут оних из Фонда за дигитализацију, од којих су све земље Западног Балкана добиле свој део, док је Косово искључено због санкција.

Извршни директор Института "Рииневест" Албан Хасани каже да су мере које је увела ЕУ неправедне и да Косово губи много страних инвеститора.

Зато је, сматра, неопходно пронаћи решење пре него што ЕУ уђе у изборни циклус, јер би у супротном постојао ризик да мере трају месецима.

С друге стране, економски стручњак Флорин Алију оцењује да је привреда Косова застала због лоших реформи владе, а не због мера Европске уније.

Прочитајте ОВДЕ о великом нападу Русије на Красно

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА