Најновије

МИСТЕРИЈА НА НЕБУ ИЗНАД АМЕРИКЕ: Пентагон прати "неидентификовани летећи објекат"

Америчка војска прати мали балон на великој висини који лебди изнад територије САД, али не представља претњу по националну безбедност, саопштили су амерички званичници.

НОРАД, војна команда одговорна за противваздушну одбрану изнад САД и Канаде, потврдила је раније да је открила објекат и навела да он лебди на висини око 13.000 метара, преноси Си-Би-Ес њуз.

Америчка команда је послала авионе да истраже објекат.

"Балон су пресрели припадници НОРАД-а изнад Јуте, који су утврдили да није маневарски и да не представља претњу по националну безбедност. НОРАД ће наставити да прати и надгледа балон", наведено је у саопштењу НОРАД-а.

Америчка Савезна управа за авијацију (ФАА) такође је потврдила да балон не представља опасност за обављање летова.

Један амерички званичник рекао је за Си-Би-Ес њуз да се чини да је балон направљен од фолије и да испод њега виси мала кутија у облику коцке, али да његово порекло и намена још нису познати.

Инцидент се догодио годину дана након што је, према тврдњама америчких власти, кинески балон са софистицираном шпијунском опремом летео изнад континенталног дела САД током неколико дана.

Пекинг тврди да је тај балон требало да прикупља метеоролошке податке и да је "далеко скренуо са планираног курса" због јаког ветра.

Америчка војска га је на крају оборила код обале Јужне Каролине 4. фебруара 2023. године, а кинески балон постао је у том тренутку главна дипломатска спорна тачка између САД и Кине и разлог да државни секретар САД Ентони Блинкен откаже пут у Пекинг планиран тог месеца.

Прочитајте ОВДЕ о борбама код Красног

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА