Најновије

ЗАПАД ИЗВОДИ ЦИРКУС, РУСИЈА МЕЉЕ: Две године руске СВО у Украјини

Запад и Исток.

Украјинци другу годишњицу рата обележавају комеморацијама, а у Кијеву су данас четири западна лидера, јавља репортер РТС-а.

У Кијеву су председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, италијанска премијерка Ђорђа Мелони, канадски премијер Џастин Тридо и председник владе Белгије Александер де Кро.

Како је потврдила италијанска влада, они су током ноћи возом дошли од Пољске до Кијева и требало би да обиђу аеродром Гостомељ на око 30 километара од Кијева.

То је место на коме су се пред две године водиле одлучујуће борбе за заузимање, односно одбрану града Кијева.

Западни лидери ће после обиласка аеродрома Гостомељ доћи у Кијев, у председничку палату Марински, где ће италијанска премијерка Ђорђа Мелони водити видеоконференцију, разговор са осталим лидерима Групе 7, а тема је једна, западна помоћ Украјини.

Иначе, јуче је Кијев посетио лидер републиканске већине у Сенату Чак Шумер и ургирао да и председнички дом америчког конгреса усвоји пакет војне и финансијске помоћи.

У Москви нема посебног обележавања двогодишњице рата у Украјини, али у руским медијима доминирају извештаји са Украјинског фронта, јавља репортер РТС-а.

Главна вест је да су оборени украјински дронови изнад Курске и Белгородске области.

Није било ни посебног обраћања званичника поводом двогодишњице рата, међутим претходих дана се чуло од руских државника да се не одустаје од циљева – денацификација, демилитаризација Украјине и заштита руског становништва, пре свега у области Донбаса.

Јутрос је руски министар одбране Сергеј Шојгу обишао северни војни округ и том приликом му је предат извештај о "непријатељским" дејствима.

Када је реч о 13. пакету санкција ЕУ оне ће се односити на више од 200 привредних субјеката, међу којима нису само руске компаније већ и из других земаља, па и једна из Србије.

Компанија Конекс из Београда је на листи али не оних који су обављали директан увоз или извоз из Руске федерације, већ је ова конмпшанија са руским партнерима сарађивала преко треће стране.

Такође, објављено је да ће се и америчке санкције односити на више стотина руских привредних субјеката.

У Русији је јуче почела прослава Дана бранилаца отаџбине. Главни град је миран јер су многи, који нису присуствовали манифестацијама везаним за празник, искористили да споје нерадне дане.

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао Орбан 

Извор: РТС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА