Најновије

ШТА ЈЕ САД ОВО: Амерички шпијунски авион кружио изнад Србије и Српске

Током јучерашњег дана на телеграм каналу "Рибар" руског војног блогера Михаила Звинчука појавила се информација да је извиђачки авион канадске производње ЦЛ-650 "артемис" 27. фебруара летео изнад југоисточних делова Босне и Херцеговине, тачније изнад пограничне територије Републике Српске и Србије.

Према мапи објављеној на телеграм каналу, авион је полетео са војног аеродрома у ваздухопловној бази Михаил Когалничану, и преко Бугарске, Северне Македоније, Албаније и Црне горе стигао до БиХ, где је неколико сати патролирао дуж линије Тузла-Сарајево-Мостар.

Руски блогер је исправно приметио да је лет поменутог авиона у овој области крајње неуобичајена појава, будући да је "артемис" углавном задужен за осматрање простора уз североисточну границу Србије, тј. пограничног простора наше земље и Румуније. Како наводи "Рибар", извиђачки авион је у овој области до недавно летео готово свакодневно, нарочито током скорашњих протеста организованих након парламентарних избора.

"Приватни авион" америчке војске

Према писању италијанског портала, који се бави праћењем летова изнад Средоземног мора, "Италмилрадар" у протекла два месеца забележено је чак осам летова "артемиса", заправо две летелице исте врсте са сличним именима - "артемис 1" и "артемис 2" - у непосредној близини Србије.

Оба авиона су власништво компаније "Леидос дифенс груп" са седиштем у Вирџинији и редовно се "изнајмљују" америчкој војсци за потребе њихових мисија.

На основу јавно доступних информација, ова компанија опремила је летелице специјалном опремом - системима за прикупљање података путем електронских сигнала (ELINT, Electronic Intelligence) и радаром за бочно осматрање помоћу ког се могу осматрати и пратити покретне циљеве на копну и мору.

Шест од поменутих осам летова обављених 1, 13, 22. јануара и 1, 10, 18. фебруара изведени су у ваздушном простору Румуније уз границу са Србијом. Преостала два лета обављена 23. и 27. фебруара (о ком је писао и "Рибар") имала су знатно другачију путању и област коју су авиони надгледали, али је циљ остао исти.

Наиме, 23. фебруара "артемис 1" је полетео са војног аеродрома у ваздухопловној бази Михаил Когалничану у Румунији, одакле се упутио најпре у Мађарску, потом у Хрватску и на крају у БиХ где је неколико сати надлетао простор изнад линије Тузла-Сарајево-Мостар, што је учињено и у последњем забележеном случају.

Након завршетка извиђачке мисије, авион се упутио ка Јадранском мору, а потом се преко Албаније, Северне Македоније и Бугарске, вратио у Румунију и слетео у поменуту базу.

Такође, важно је напоменути да су "артемиси" стационирани у Румунији, тачније на самој обали Црног мора од почетка 2022. године односно непосредно пре почетка Специјалне војне операције у Украјини, па су у више наврата су коришћени за осматрање активности у Црном мору и на истоку Европе.

Порука Додику или шпијунирање Војске Србије

Дакле као што се може видети, последња два лета "артемиса" имала су потпуно другачију путању, а као један од могућих узрока надлетања територије БиХ и Републике Српске, "Рибар" наводи покушај да се Милораду Додику пошаље порука, читај упозорење, због његове посете Казању.

Ипак, имајући у виду да се ради о летелицама које су раније коришћене за осматрање и праћење комуникација над Украјином и Либијом, редовног корисника авиона - америчку војску и поменуту опрему јасно је да се ЦЛ-650 користи за извиђање, односно осматрање и праћење активности оружаних снага наше државе.

Са овим се слаже и поменути италијански портал, који наводи да су летови ових авиона заправо "мисије прикупљања информација о потенцијалном војном јачању у региону, будући да је ситуација на овом делу Балкана константно напета".

Оно што додатно говори у прилог овој тези, јесте да је у последњих неколико дана забележено веће присуство америчких беспилотних летелица МК-9 "рипер" у ваздушном простору на северу Косова и Метохије.

Према наводима "Рибара", ове летелице задужене су за праћење вежбовних активности ВС, нарочито 250. ракетне бригаде за ПВД, која је данас опремљена кинеским системима ФК-3 и руским "панцирима", што свакако представља трн у оку, не само САД већ и суседним земљама чланицама НАТО.

Иако за сада нема поузданих информација да Војска Србије и поменута јединица тренутно одржавају вежбе у близини наше јужне покрајине или било где друго у Србији, ово није први пут да амерички "рипери" лете на северу КиМ. Још почетком октобра 2023. године, начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић изјавио је да КФОР "услед сложене безбедносне ситуације за извиђање користи беспилотне летелице МК-9".

Стога повећана активности извиђачких летелица америчке војске и КФОР-а може значити да поново може доћи до усложњавања безбедносне ситуације, што може бити изазвано провокацијама приштинских власти и њихових снага, директно подржаних од КФОР-а.

Погледајте ОВДЕ ударе Солнцепека код Красногоровке

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА