Најновије

Украјински командант: Руси променили тактику

Украјински командант познат под кодним именом Тимур изјавио је да је Русија остварила одређени напредак у продору дуж северне ивице фронта у источној Украјини. Он је истакао да, иако Русија можда јесте постигла неки успех, Кијев је спреман да се супротстави Москви.

Тимур је вођа 13. бригаде украјинске Националне гарде, која је распоређена у близини града Купјанска на североистоку земље. Нагласио је да се Украјина активно припрема за одбрану, градећи нове одбрамбене линије и јачајући логистичке капацитете, у нади да ће ови потези одржати фронт стабилним.

Русија је недавно преузела контролу над градом Авдејевком у источном Доњецку, док су напади на области Харков и Луганск последњих недеља интензивирани. Ови напади око Купјанска, кључног железничког чворишта, део су шире координисане офанзиве коју је Амерички Институт за проучавање рата назвао „кохезивном вишесмерном офанзивном операцијом“.

Украјина се суочава са значајним изазовима, јер се Русија труди да преузме контролу над важним територијама које су раније биле под украјинском влашћу. Пад Авдејевке посебно је тежак ударац за Кијев, док се ситуација у области Харкова сматра критичном, јер руски напредак приближава Москву територијама које је Украјина освојила у контраофанзиви.

Тимур је истакао одлучност Украјине да заустави руску експанзију, али је такође приметио промене у тактици Москве. Руске снаге сада користе мање групе и нападају током лоших временских услова, да би избегли кијевску артиљерију и употребу дронова.

Упркос изазовима, Москва наставља одлучно да напада око Купјанска, што потврђује Артем Лисохор, шеф украјинске администрације Луганске области. Украјина се суочава са сталним притиском и изазовима, док чека нове испоруке муниције.

Напори Русије да контролише области у близини Купјанска јасно указују на њену одлучност да настави офанзиву. Тимур наглашава важност спречавања даљег напредовања руских снага и потребу да се осигура да Русија не добија нове прилике за нападе.

Украјина је свесна да се суочава са противником који је одлучан и ресурсима обилно опремљеним за војне операције. Ипак, њена одлучност у одбрани и подршка међународне заједнице кључни су фактори у наставку борбе против руске офанзиве.

Украјинска команда признала: Погрешили смо!

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА