Најновије

Мисија Гвајане у УН: Примљен захтев Србије за хитну седницу СБ

Термин седнице још није познат, рекла је портпаролка мисије Гвајане.

Мисија Гвајане, земље која председава Савету безбедности Уједињених нација, примила је захтев Србије за заказивање ванредне седнице тог тела због ситуације на Косову и Метохији, потврђено је Гласу Америке у тој мисији.

"Србија је послала писмо председавајућем Савету безбедности које ће се наћи пред члановима овог тела. Добићете информације чим се седница закаже", навела је портпаролка мисије Гвајане.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је раније у Риму да је шеф сталне мисије Србије при Уједињеним нацијама Немања Стевановић предао захтев за одржавање хитне седнице Савета безбедности председавајућем.

"Тај захтев се може усвојити и без гласања, значи без примедби, али ако неко затражи, може и да се гласа о свему томе, зато што је то пракса која је уведена у последњим годинама. Ми рачунамо на ситуацију такву да би све земље требало саме од себе прихватити одржавање ове седнице", рекао је Дачић.

У захтеву се наводи да је на територији Косова и Метохије, у току кулминација дуготрајних и добро испланираних и систематских акција тзв. руководства косовских Албанаца, којом се Срби намерно подвргавају неподношљивим животним условима.

"Ради се о нелегалној одлуци Привремених институција самоуправе у Приштини о укидању промета српске валуте динара на простору Косова и Метохије, која представља континуитет мера бруталног физичког и институционалног насиља над Србима од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, а чији је суштински циљ потпуно етничко чишћење и нестанак српске популације са тог простора – што је тренутно у току", наводи се у документу.

Почиње конститутивна седница Скупштине Србије

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА