Најновије

Бугари неће да се одрекну алкохола и цигарета, а за лечење плаћају највише у ЕУ

У најновијем "Годишњем извештају о стању грађана" бугарског Министарства здравља наводи се да је укупна стопа смртности у Бугарској највећа међу земљама Европске уније.

Бугари плаћају највише у Европи за лечење, а истовремено неке медицинске услуге значајно заостају за оним што пацијенти добијају у другим земљама ЕУ, али троше највише на цигарете и алкохол, наводи се у најновијем "Годишњем извештају о стању грађана" бугарског Министарства здравља.

Истраживање је показало да у Бугарској пацијенти највише плаћају лекове и медицинска средства, али да је у 2022. години у просеку једна особа у домаћинству користила 891 цигарета годишње, преноси бугарски Дневник.

"У 2022. години просечна потрошња бугарског домаћинства на алкохолна пића и дуванске производе износи 669 БГН годишње", наводи се у извештају и додаје да је Бугарска забележила значајан раст потрошње алкохолних пића у последњих неколико година, с повећањем од 4,9 литара у периоду од 2013. до 2022. године.

Наводи се да у многим деловима земље недостају обучени лекари и медицински специјалисти, а да приступ болничком лечењу драматично варира у различитим подручјима.  

Додаје се и да је укупна стопа смртности у Бугарској највећа међу земљама Европске уније, као и да је на првом месту по повећању просечног броја умрлих од Ковида -19.

Истраживање је показало и да Буугарска има највећи број болница по броју становника у ЕУ, али да то не значи приступачну и квалитетну здравствену заштиту - у просеку има 81,4 болничких кревета на 10.000 становника, скоро 60 одсто свих болничких кревета у земљи концентрисано је у регионима Софије, Пловдива, Бургаса, Варне, Плевена, Старе Загоре и Пазарџика, а региони са најбољим обухватом лекара су и они у којима се налазе медицински универзитети и болнице: Плевен, Софија, Пловдив  и Варна.

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао Мики Манојловић о политичком прогону Биковића

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА