Најновије

ХАОС У ХРВАТСКОЈ: Милановић хоће премијерско место - да ли ће моћи!?

Председник Хрватске и кандидат Социјалдемократске партије (СДП) за премијера Зоран Милановић и лидер СДП-а Пеђа Грбин поручили су на седници Главног одбора странке да ће зауставити, како су навели, "хрватску трагедију" и да ће након избора 17. априла у тој земљи "наступити слобода".

Милановић је, на седници Главног одбора истакао да је случај, како је навео, "инсталирања једног пробисвета" на чело "главног државног хапситеља" у њему пробудио "пркос и бес" и да се због тога бори да се таква пракса више не понавља и да због тога на предстојећим изборима сви правдољубиви и слободољубиви грађани треба да кажу да је доста досадашње политике, објавио је ХРТ.

Милановић је истакао да је Хрватској потребна влада националног спаса и да СДП не сме да изгуби изборе, као и да након њих мора да преузме одговорност за државу и то, како је рекао, на дуго време.

Председник СДП-а Пеђа Грбин истакао је на седници Главног одбора странке да су предстојећи избори најважнији од 2000. године и поручио владајућој Хрватској демократској заједници (ХДЗ) да је немогуће поткупити грађане Хрватске.

Матица хрватска оценила је данас да председник Хрватске Зоран Милановић најавом кандидатуре на парламентарним изборима грубо крши уставни поредак, и позвала га да повуче ту "непромишљену одлуку".

"По Уставу РХ председник државе не сме бити члан ниједне политичке странке, положио је заклетву да ће бити председник свих грађана Хрватске и не сме да заступа страначке интересе, а камоли да уђе у политичко надметање за Хрватски сабор на листи једне политичке странке", саопштила је Матица хрватска, преноси Хина.

Поручују да "неподношењем оставке, а истовремено деловањем на изборима, председник грубо крши уставни поредак Републике Хрватске" и позвали га да повуче своју, како кажу, непромишљену одлуку.

У супротном, кажу, "мора бити санкционисан по важећим хрватским законима".

У Матици су незадовољни и датумом одржавања парламентарних избора радним даном усред недеље, напомињући да Милановић том одлуком наноси штету привреди.

Хрватски Уставни суд саопштио је да ће се у понедељак изјаснити о најави кандидатуре председника Зорана Милановића на предстојећим парламентарним изборима на листи Социјалдемократске партије (СДП).

Милановић је заказао парламентарне изборе за среду 17. април, након распуштања хрватског парламента 14. марта. Он је, такође, најавио да се кандидује као независни и нестраначки кандидат на листи СДП-а.

Пленковић: Маске су коначно пале

Председник Владе Хрватске и лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић рекао је да потез председника Хрватске Зорана Милановића да се кандидује за премијера показује да су "маске коначно пале".

Он је такође нагласио да ће му ХДЗ показати да ће СДП изгубити и трећи пут.

На свечаности обележавања годишњице ХДЗ Осијечко-барањске жупаније, Пленковић је нагласио да је датум који је Милановић изабрао за парламентарне изборе, 17. априла, уједно и Светски дан циркуса, пренела је Хина.

"То је исто битно при одабиру, да знамо шта је намеравано да се постигне. Да би циркуска атмосфера била још мало јача, док смо се возили према Осијеку чули смо да је Милановић одлучио да иде на изборе са СДП-ом као независни кандидат, али ипак да сачува функцију председника државе, па шта буде", истакао је Пленковић.

"Мислим да је ово сјајно, коначно су маске пале", додао је.

Описао је Милановића као калкулаторног кандидата.

"Показаћемо му да ће изгубити и он и СДП по трећи пут. Постоје само три јасне поруке. СДП је никад слабији. Друга политичка порука је ДОРХ (Државно тужилаштво Хрватске). Овако паничан потез ради само неко ко је у великом страху", истиче Пленковић.

Трећа порука односила се на Милановићеве односе с Русијом.

"Трећа порука, за коју се надам да није кључна, ето баш у време када се у Русији одржавају избори. Није ли ово покушај да се Хрватска извуче из западне заједнице, ЕУ и НАТО-а, из партнерства са САД-ом и врати у наручје Русији? Ако јесте, ми то нећемо допустити", закључио је Пленковић.

Подсећамо, Милановић је политичар који искаче из оквира “бриселског чиновника”, па је тако отворено ЕУ оптуживао да Хрватској дају “ситна финансијска средства, док више зарађују на отвореној хрватској царини”, осуђивао агресивну политику наспрам Русије, док је, што се тиче Србије, неретко имао и ставове који су били далеко од антисрпских какви се уобичајено чују у Хрватској, те је успоставио и добру сарадњу са Милорадом Додиком, председником Републике Српске.

Прочитајте ОВДЕ о Ђиласовом позиву на уједињење левице и деснице

Извор: Танјуг / Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА