Најновије

СПРЕМА СЕ ХАОС: НАТО трупе увелико у Украјини

Пензионисани западни војници који су се придружили украјинским оружаним снагама као "добровољци" такође служе као дефакто агенти за своје матичне државе, наводи шпански лист.

Активно и бивше војно особље из држава НАТО-а већ је одавно у Украјини, где надгледа употребу западног оружја, пише "Паис".

Војни блок који предводе САД био је умешан у "буквално сваки могући аспект" сукоба изузев активних борбених операција, осим у активним борбеним операцијама, тврди шпански лист. То укључује снабдевање оружјем, пружање информација неопходних за циљање и обуку украјинских војника на терену, известио је "Паис", позивајући се на интервјуе вођене током сукоба.

Пензионисани западни војници који су се придружили украјинским оружаним снагама као "добровољци" такође служе као де факто агенти за своје матичне државе, наводи је "Паис". Они преносе "информације о ситуацији на фронту, оцењују ефикасност испорученог оружја и могуће проблеме у његовој употреби, и откривају могуће случајеве корупције у вези са пруженом помоћи", наводи шпански лист.

Западни званичници су прећутно признали присуство садашњих и бивших трупа НАТО-а, наводи "Паис", описавши недавне сугестије француског председника Емануела Макрона да би западне земље могле да пошаљу војнике у Украјину као "кршење табуа", у смислу предлагања активних борбених улога за западно војно особље.

Док је неколицина западних лидера подржала Макронов став да се размештање НАТО војника у Украјини не може искључити, бројни званичници, укључујући генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, одбацили су ту идеју.

Москва је у много наврата сукоб описала као посреднички рат који САД воде против Русије, а у којем Украјинци служе као "топовско месо" за западне интересе. Русија странце који се боре за Кијев сматра плаћеницима који раде по налогу западних влада.

"Тамо (у сукобу у Украјини) чујемо како се говори и француски и енглески. Нема ничег доброг у томе, пре свега за њих, јер тамо умиру и у великом броју", рекао је председник Владимир Путин прошле недеље, коментаришући Макронове примедбе о потенцијалном размештању западних трупа.

Високи руски званичници су предложили да сложенијим системима наоружања који се испоручују Кијеву врло вероватно управља НАТО особље, пошто није било довољно времена да се Украјинци обуче како да рукују њима.

Прошлог месеца, немачки канцелар Олаф Шолц открио је умешаност британских и француских снага у припремање украјинских ракетних удара, док је објашњавао зашто Берлин не би испоручио Кијеву ракете "таурус".

КИЈЕВ У ПРОБЛЕМУ: Украјина спушта старосну границу за мобилизацију

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА