Најновије

ТУ НЕМА ДОСТОЈАНСТВА, ТО ЈЕ СРАМОТА И ШАМАР: Павић жестоко о теми Генералштаба и уступка Американцима

Амерички лист опет је писао о згради Генералштаба Србије коју је НАТО бомбардовао 1999. године.

Нови текст "Њујорк тајмса" о згради Генералштаба Србије, коју је НАТО бомбардовао 1999. године, започиње цитирањем српског председника Александра Вучића који је одбацио сваку сугестију да је можда намерно покушао да усмери вредан пројекат некретнина у главном граду Џареду Кушнеру, зету Доналда Трампа, у покушају да утиче на Трампа ако се врати у Белу кућу.

"Умро сам од смеха", цитира "Њујорк тајмс" Вучића.

Кушнер је био виши саветник Беле куће у администрацији Доналда Трампа и удружио се са другим бившим Трамповим помоћником Ричардом Гренелом.

Како пише амерички лист, привремени споразум између Кушнеровог тима и Владе Србије дао би инвестиционој фирми закуп на 99 година, без накнаде и право да на месту некадашњег седишта Министарства одбране СР Југославије у Београду изгради луксузни хотелски и апартмански комплекс, као и музеј.

Вест о овом предлогу изазвала је оштре примедбе опозиције током седнице парламента. Лидери опозиционих странака рекли су да нису били обавештени о плану и оцени да је неприкладно да америчкој компанији у власништву породице Трамп буде дозвољено да зарађује на ономе што је Алијанса предвођена САД бомбардовала пре 25 година, наводи лист.

"То показује толико одсуства достојанства, осећаја за земљу", рекао је посланик Александар Павић. "То је срамота и шамар", цитира "Њујорк тајмс" Павића који је и колумниста РТ Балкан.

Павић је рекао да он и његове партијске колеге у знак протеста можда неће подржати именовање Ане Брнабић за председницу Скупштине Србије.

Вучић је на другом скупу рекао да је "делимично упознат" са предлогом Кушнера, али да се детаљима договора бави министар финансија Синиша Мали.

"Знам да, кад уради нешто, то буде урађено безбедно, паметно, озбиљно и одговорно", рекао је Вучић говорећи о Малом, кога је Гренел описао као личног пријатеља.

"Увек се добро проводим са Синишом Малим", написао је Гренел у објави на Инстаграму уз фотографију са српским министром финансија направљеној у Беоргаду.

Кушнер и Гренел су у интервјуима рекли да је пројекат начин да Сједињене Државе помогну у зацељивању ожиљака које је оставило НАТО бомбардовање, додајући да ће се профит од обнове локације у власништву државе делити са Србијом.

"Прилика да амерички инвеститори преуреде бивши војни штаб југословенске владе симболизује огроман напредак који је начињен у лечењу рана из прошлости", рекао је Гренел. "Овај пројекат ће претворити симбол претходног сукоба у мост пријатељства и обнове."

Пројекат у Србији је један од три које Кушнер и Гренел покушавају да развију у региону, док су друга два планирана у Албанији. Њихова укупна инвестиција у региону за луксузне хотеле и сродне пројекте вредела би око милијарду долара, рекли су званичници компаније.

ПАДАЈУ УКРАЈИНСКА УТВРЂЕЊА У КОМПЛЕКСНИМ ОБЛАСТИМА: Руска војска иде мапред у свим правцима

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА