Најновије

ЛАВРОВ ПОРУЧИО: Донбас нећемо издати - Русију не можете победити

Лавров у Анталији...

Русија је више пута истакла да је спремна за мировне преговоре о Украјини и да их никада није одбацивала, али у последње време озбиљних предлога није ни било, поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за медије након дипломатског форума у Анталији.

Лавров је подсетио на преговоре из априла 2022. године у Истамбулу, када је, како је то признао главни преговарач украјинске стране Давид Арахамија, све обустављено јер је дошао тадашњи британски премијер и наредио Кијеву да ништа не потписује и да настави да се бори.

"Од тада Русија није добијала озбиљне предлоге за мировну иницијативу. Под озбиљним подразумевам оне предлоге који ће узети у обзир законска права свих укључених страна", појаснио је он.

Потребно је обезбедити права оних који су се дуги низ година заиста и једини трудили да испуне Минске споразуме, а онда објавили референдум и припојили се Руској Федерацији и то зато што њихове интересе нико није гледао.

Док су били део Украјине, режим Порошенка, а онда режим Зеленског им је претио да користе руски језик и у сфери информација и културе али и у животу.

"Њихова права су истребљивали и физички су их ликвидирали. То се ни у једном од докумената и ни у једној од иницијатива не спомиње", додао је он.

О томе је било речи током истамбулских преговора, договорено је поштовање њихових права, прекид напада на руски језик и прекид нацификације Украјине, подсетио је шеф руске дипломатије.

"Можда се управо то није допало Борису Џонсону", додао је Лавров, па је наставио: "Дакле, Русији не недостаје добре воље, али дугој страни недостаје. Они заправо не разумеју оно што се дешава већ и даље желе да победе Русију на бојном пољу."

Довољно је чињеница које указују да Запад тежи војном решењу, без обзира што још више чињеница указује на крах таквог плана, додао је Лавров.

Русија нема права да изневери и изда људе који живе у Донбасу, рекао је Лаворов, одговарајући на питање када ће се завршити сукоб у Украјини.

Прочитајте ОВДЕ шта Сирски каже о стању на фронту у Украјини 

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА