Најновије

ФРАНЦУСКИ ГЕНЕРАЛ О РАТУ СА РУСИЈОМ: Спремни смо на сваки сценарио

Француска је спремна да се суочи са сваким сценаријом на међународном плану и спремна је за "најтеже ангажмане" да би се заштитила, рекао је начелник генералштаба француске војске генерал Пјер Шил.

Подсетимо, француски председник Емануел Макрон је током последњих недеља у више наврата одбијао да искључи могућност слања западних трупа у борбу против Русије на страни Украјине, описавши Москву као "противника" Париза.

Француска војска је "спремна", рекао је Шил за "Монд", истакавши да, "каква год међународна ситуација била, Французи могу бити уверени да ће њихови војници одговорити".

Шил је рекао да Француска има "међународну одговорност" и да је одбрамбени споразуми везују са "државама изложеним великим претњама", те стога њене снаге морају бити обучене и интероперабилне са савезничким војскама.

Он је додао да нуклеарно одвраћање "није универзална гаранција" јер не штити од сукоба који би остали "испод прага виталних интереса". Шил је рекао да се војска Француске мора показати као кредибилна снага кроз одзив у смислу пројекције силе и способности за извођење операција повећаног обима.

Како наводи, Француска тренутно има капацитет за размештање дивизије од око 20.000 људи у року од 30 дана, и може командовати корпусом до 60.000 људи који укључује савезничке дивизије.

У интервјуима за канале ТФ1 и Франс 2, Макрон је прошле недеље рекао да Француска "не води рат против Русије", али је Русију означио као "противника" и остао при својим пређашњим изјавама да потенцијално размештање НАТО трупа у Украјини не сме бити "искључено".

Његове изјаве су изазвале талас порицања међу великом броје НАТО чланица, укључујући генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга.

Истовремено, шпански "Паис" известио је у понедељак да је блок предвођен САД већ био укључен "у практично сваки могући аспект" сукоба и да активно и бивше војно особље из држава НАТО-а делује у земљи и надгледа употребу Кијева наоружања са Запада.

Директор руске Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин изјавио је данас да Француска већ припрема контингент трупа за слање у Украјину, који ће у почетној фази чинити око 2.000 војника, али и да Јелисејска палата сматра да је број француских држављана који су до сада погинули у руско-украјинском сукобу прешао 'психолошки значајан праг'.

Министарство одбране Француске одговорило је тврдњом да су Наришкинове изјаве "дезинформација".

Прочитајте ОВДЕ о новом продору руске армије на фронту

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА