Најновије

ШТЕТА ЈЕ ПРОТРАЋИТИ КРИЗУ: Фон дер Лајенова би да буде ратна председница ЕУ

Председница Комисије жели да искористи јачање одбране за добијање другог мандата.

Права штета је не искористити добру кризу, нарочито ако је добра прилика за кампању. Ово је био мото председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен од 2019. и пандемије ковида, преко кризе трошкова живота до Украјине.

Како најновија "езгистенцијална претња" не показује знаке јењавања, Фон дер Лајенова је покренула кампању за други мандат на платформи да буде главни кризни менаџер, надајући се да ће придобити лидере Европске уније који сами обећавају финансијску и моралну подршку Украјини. С обзиром на то да Сједињене Државе оклевају да наставе да финансирају сукоб и да се назире могући повратак бившег председника Доналда Трампа, овонедељни самит лидера ЕУ у Бриселу је савршено место за Фон дер Лајенову да се огласи, наводи "Политико".

"Фон дер Лајенова се од председнице Комисије претвара у некога ко се кандидује за функцију и на тај начин мења своју политику", рекао је за "Политико" Николај фон Ондарза из Немачког института за међународне и безбедносне послове. "То можете да се види на пољопривредницима, на проширењу... и на безбедности и одбрани, што она покушава да учини једном од својих кључних порука у предизборној кампањи", казао је он.

Раније овог месеца, Фон дер Лајенова се током свог говора о номинацији за други мандат фокусирала на европску одбрану, рекавши да Европа треба да "турбонапуни одбрамбене индустријске капацитете у наредних пет година".

Дискусије на самиту Европског савета долазе у тренутку када су Париз и Берлин у сукобу око стратегије за Украјину. Све оштрија реторика француског председника Емануела Макрона изазвала је узнемиреност у Берлину, посебно када је Француска позвала Европу да се не понаша као "кукавица" у односу са Русијом. Са друге стране, немачки канцелар Олаф Шолц суочио се са критикама због одбијања да пошаље ракете "таурус" Кијеву.

"Фон дер Лајенова покушава да попуни лидерски вакуум који постоји већ дуже време због тога што су лидери Немачке и Француске фокусирани на унутрашњу политику", каже Фон Ондарза.

Помаже и то што је Фон дер Лајенова бивша немачка министарка одбране, па многи (не и сви, на првом месту не мађарски премијер Виктор Орбан) у Бриселу верују да је права особа за посао.

"ЕУ једноставно не може себи да приушти дуг транзициони период или политичку несигурност у овом контексту" сукоба у Украјини, неизвесности у САД, рекао је један неименовани високи званичник ЕУ. "Фон дер Лајенова има своје мане, али генерално она је права особа на правом месту", додао је званичник.

Не слажу се сви са том консултацијом, пре свега због њених најава јачања "одбране Европе" кроз коришћење руских замрзнутих средстава за финансирање оружја за Украјину. Многи, укључујући и Немачку чија је министарка одбране Фон дер Лајенова некада била, страхују да ће се тиме само продужити агонија.

Уз то, најава постављања новог комесара за одбрану прети да изазове борбу за превласт унутар Комисије. Да ли ће Урсула успети да убеди ЕУ лидере да је она права жена за "ратног председника ЕУ" остаје да се види.

КРЕЋЕ МАСОВНА ПРОИЗВОДЊА АВИО БОМБЕ ФАБ 3000 - Пакао за фронт, последице после ње језиве

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА