Најновије

Да ли ће Словачка добити Православца за председника?

Словачка је увек била раскрсница између истока и запада. Словаци и ако католичка држава су увек били трн у оку Ватикана и то зато што су примили веру са истока од Ћирила и Методија. Словачки краљ свети Растислав је замолио да веру доносе са Константинопоља и ако се Ватикан трудио да Германи буду први ко ће ширити веру . Словаци нису желели веру латинску на језику који не розумеју и за то су изабрали другачији пут и захваљујући томе је Црквени Словенски језик ( који осим православаца користе у католичким црквама само Словаци)  на истом нивоу са латинским и грчким језиком.

То је Словачки завет дан до данас . Једном ногом у Православљу и једном у Католичанству .  Словачка је чланица ЕУ али њени грађани подржавају Русију тако као и ми Срби. Још више него Русију подржавају Словаци нас Србе. 

То је била и тема последње предизборне дискусије за председника Словачке. Где четири од десет кандидата за председника изразило жељу да Словачка постане неутрална земља ван НАТО-а . Такође четири кандидата је изразило жељу да Словачка изађе из ЕУ.  Чак шест кандидата је отворено за преговоре са БРИКС и свих 10 кандидата је отворено за преговоре са Владимиром Путином .

Три фаворита избора у Словачкој су др Штефан Харабин - грађански кандидат, председник највишег суду, Православац и русофил; Иван Корчок - конзервативни либерал и Петер Пелегрини кандидат владе Роберта Фица који користи реторику Штефана Харабина у благој верзији.

По процени Агенција може Петар Пелегрини добити у првој рунди 33 посто, Иван Корчок 31 посто и Штефан Харабин 20.
Гласова. Истовремено агенције за истраживање јавности али и Чешка упозоравају да Словаци знају да изненаде цео свет и на крају може победити проруски кандидат Штефан Харабин. Хабрин је такође у добрим односима са Робертом Фицом који и ако подржава Петра Пелегриниа не затвара врата нити испред Штефана Харабина, знајући да ће много гласача његове партије подржати Харабина који већ једном био министар у његовој влади.

То не одговара нити ЕУ или НАТО структурама знајући екстремне про Руске ставове Харабина.

Либералне медије у Словачкој чак спремају либералне гласаче да може доћи до ситуације да њихов либерални кандидат Корчок уопште неће успети и да други круг може бити између Харабина и Пелегриниа.

Зашто се толико плаше Харабина?

Он као један од највећих стручњака за право  државно и међународно зна тачно све могућности и права председника и то му не негирају нити ти највећи либерали знајући да је око закона Харабин увек у праву - је постала и реченица - чекамо шта каже Хараби.

На почетку кампање др Штефан Харабин није био толико опасан, његова процена је била на 10-13 посто. Али кад је у кампању улетео Павол Слота са његовом партијом ДОМОВ НС ( његов отац Јан Слота се сматра као отац модерног словачког патриотизма) су подржали кандидатуру Харабина и прозвали и остале патриотске и проруске кандидате да одустану од своје кандидатуре и подрже кандидата Харабина.


После се Слоте и странке ДОМОВ НС подршци Харабину се придружила и партија Република и њен председник. То је испоштовао и председник Словачка Народна Странке Андреј Данко и одустао од кандидатуре у корист Харабина.


Такође то је учинио и Роберт Швец председнички кандидат Словачког покрета обнове.  

Једино Марјан Котлеба из странке Наша Словачка није дао подршку Харабину.

Др Штефана Харабина - такође подржавају и Мађарске и Ромске заједнице.

Ово су сви чекали! Огласио се Путин: Председник Русије издао упутства

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА