Најновије

СИЈАРТО ИМА ПОРУКУ ЗА КИЈЕВ: Што пре, то боље!

Што касније почну преговори о мирном решењу у Украјини, то ће горе бити за Кијев, јер је у последње време успех Русије на бојном пољу свима постао очигледан, оценио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Већ неколико месеци слушам на саветима министара спољних послова да Украјинци покушавају да заузму положаје на бојном пољу који би им омогућили да почну преговоре с повољније позиције", навео је Сијарто за радио Кошут, нагласивши да је свима постало јасно да је украјински сценарио пао у воду.

Време је дефинитивно на страни Русије, Руси имају успеха на бојном пољу, истакао је мађарски министар.

"НАТО је одбрамбени савез, а не нападачки, Алијанса нема задатак да било кога напада", указао је Сијарто, поручивши земљама НАТО-а да се понашају одговорно у наредном периоду.

"Изјаве које су донедавно западноевропски политичари давали један за другим су крајње неодговорне и опасне. У овако напетој ситуацији поражавајуће значење имају и речи, не само дела",  приметио је Сијарто, оценивши да би неодговорне изјаве могле да доведу до трагедије и безбедносне кризе светских размера.

Зато је, наставио је, најважније да се сви врате здравом разуму, понашају се одговорно и уздрже не само од поступака, већ и од изјава које би у овом случају могле да доведу до ескалације, додао је шеф мађарске дипломатије.

Претходно је мађарски премијер Виктор Орбан рекао да Украјина неће моћи да победи Русију у сукобу, ма колико оружја и војне помоћи јој Запад дао. Према његовим речима, подршка Украјини има веома високу политичку цену за Европу где сви постепено престају да верују у способност Кијева да победи у сукобу.

Од почетка сукоба, Мађарска се доследно противила санкцијама руским енергетским ресурсима и слању оружја Украјини. У марту 2022. године мађарски парламент је донео уредбу о забрани испоруке оружја Украјини са територије земље.

Прочитајте ОВДЕ шта Вучић каже о уласку НАТО трупа у Украјину

Извор: РИА Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА