Најновије

Француска шаље велику помоћ Украјини: Уместо на отпад иду право на фронт

Француска ће, као део новог пакета војне помоћи Украјини, испоручити Кијеву стотине старих, али „још увек функционалних“ оклопних возила, рекао је француски министар оружаних снага Себастијен Лекорњу у интервјуу за Ла Трибјун.

„Да би држала тако велику линију фронта, украјинској војсци су потребна, на пример, наша оклопна возила: то је кључна тачка за мобилност трупа“, рекао је он.

Реч је о оклопним транспортерима ВАБ који су стари више од 40 година. Сада их у француској војсци постепено замењују возилима нове генерације Грифон. Према речима Лекорњу, ВАБ, иако стара технологија „још увек ради“, донеће значајне користи Украјини.

„У питању су стотине возила [која ће бити пребачена у Кијев] 2024. и почетком 2025. године“, додао је он.

Такође, као одговор на захтеве украјинске стране да помогне у јачању ПВО, Париз ће Кијеву испоручити ракете Астер 30 за противваздушне ракетне системе САМП/Т Мамба. Ово је први европски противракетни систем средњег домета. Направио га је конзорцијум Еуросам, а ракете Астер могу да пресрећу ваздушне циљеве на удаљености од 600 км. Француска и Италија су ове комплексе предале Украјини у лето 2023. године.

ПЕЧУРКА ВИСИНЕ ЈЕДНОГ КИЛОМЕТРА: На положаје украјинске војске први пут стигле убитачне термобаричне бомбе ОДАБ-1500 (ВИДЕО)

Извор: Спутник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА