Најновије

ПОЉСКА ЖИЦКА ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ: Спремни смо да бранимо своје НАТО пријатеље

Пољска је спремна да брани своје партнере у НАТО-у у било ком тренутку, изјавио је данас председник Пољске Анджеј Дуда, док је посматрао део највећих вежби алијансе од Хладног рата.

Са око 90.000 војника који учествују, вежбе „Непоколебљив бранилац” представљају демонстрацију снаге НАТО док земље на његовом источном крилу повећавају издатке за одбрану суочене са нападом Русије на Украјину, пренео је Ројтерс.

Пољски део вежби, под називом „Змај 24” подразумевао је прелазак трупа преко реке Висле, а потом одлазак до 300 километара удаљеног јаза Сувалки, појаса земље смештене између Калињинграда и Белорусије.

„Ово су наше заједничке вежбе које јачају безбедност целог источног крила НАТО. Пољска је спремна да у сваком тренутку спроведе наше обавезе које произилазе из колективне одбране”, рекао је Дуда током заједничког говора са председником Литваније Гитанасом Науседом, јавља Танјуг.

ЛЕТИ ТРЕЋИ АБРАМС У ВАЗДУХ! Руска армија уништава све пред собом (ВИДЕО)

Дуда је рекао да је вежба показала спремност за одбрану територије НАТО, укључујући Пољску, Литванију и балтичке државе.

„Литванија може да рачуна на нас, да ће пољски војници, ако постоји таква потреба, стати раме уз раме са литванским снагама како би заштитили сваки педаљ земље од непријатељског напада”, истакао је он.

Данашње вежбе укључивале су прелазак реке Висле тенковима и оклопним возилима из разних земаља НАТО, тачке која је широка 340 метара.

„Ово је озбиљан тест за војнике, али показује њихову одличну припремљеност и нашу спремност да померимо снаге са запада на исток као одговор на могући напад на НАТО снаге у нашем делу Европе”, рекао је Дуда.

Следеће недеље, Дуда и премијер Доналд Туск отићи ће у Вашингтон да обележе 25. годишњицу уласка Пољске у НАТО и разговарају о ситуацији у Украјини током састанка са председником САД Џозефом Бајденом.

РУСКА АРМИЈА ПРОВАЛИЛА СИСТЕМ АБРАМСА - Биће уништени сви "мајмунски модели" без проблема

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА