Најновије

СЕРИЈА БРЗИХ РУСКИХ НАПАДА! Бежанија украјинске армије на неколико линија

Серија брзих напредовања руских снага доводи у питање нову украјинску линију одбране створену након повлачења из кључног града Авдивка и изазива забринутост и за тактику Кијева и за динамику фронта.

Украјина је 17. фебруара објавила да се повлачи из Авдијевке на положаје западно од града. Руске снаге су од тада заузеле три мала села, за која Кијев тврди да никада није намеравао да брани.

Међутим, одбрамбена линија за коју је Кијев објавио да се креће – то јест, три села западније – на мети су снажног руског напада. Проруски извори тврде да је Москва делимично окупирала све три општине. Украјина то пориче.

Напредовање руских снага долази у тренутку дубоке кризе у снабдевању украјинске војске муницијом, што је изазвало готово егзистенцијалну дебату међу војницима на фронту ко мора да штеди муницију и који се пита колико ц́е дуго моц́и да издрже руски притисак.

РУСКЕ СНАГЕ УНИШТИЛЕ ПРИПАДНИКЕ ОРУЖАНИХ СНАГА УКРАЈИНЕ: Не остаје ни камен на камену (ВИДЕО)

Сиријац интервенише

Као још један знак растуће забринутости, нови начелник украјинске војске, генерал-потпуковник Олександр Сирски, укорио је своје официре два пута прошле недеље због лошег учинка на овом кључном делу линије фронта.

Сирски је у четвртак критиковао "одређене недостатке" и "лошу процену" команданата на линији фронта код Авдивке, "што је директно утицало на одрживост одбране у појединим областима".

Он се у суботу вратио на питање кадровског недостатка и указао да је отпустио неке официре који „нису били упознати са ситуацијом“ и „директно угрожавали животе и здравље (својих) потчињених“.

Сирски је пре три недеље постао нови главнокомандујући војске. Заменио је надалеко популарног Валерија Залужног, у чијем случају се месецима причало о тензијама између њега и председника Владимира Зеленског. Сирија је наследила бојно поље на којем је Русија искористила дуговечне недостатке западне помоћи, муниције и особља на украјинској страни.

Руски напад на нову украјинску одбрамбену линију око Авдивке није значајан због вредности самих малих села, већ зато што сугерише да украјински званичници нису адекватно планирали повлачење из Авдивке и од тада нису били у стању да зауставе напредовање руске снаге.

Москва наводи да је њен декларисани циљ да контролише цео Донбас, али истовремено жели да демилитаризује Украјину.

Песимизам на истоку

Неколико украјинских војника изјавило је за Си-Ен-ЕН да су веома песимистични у погледу значаја повлачења и накнадне одбране као дела предзнака за наредне недеље. Многи су тражили да их не цитирамо јер је то осетљива тема.

- Не ради се толико о (руској) динамици, већ о томе да смо лоше припремљени да их обуздамо. Пошто нисмо имали добре, припремљене положаје, ми се повлачимо, повлачимо, повлачимо - рекао је припадник снага.

- Осећамо (руску) супериорност у људству, артиљерији и оклопним возилима. Они напредују мало по мало. Ту немамо много опција. Да се ​​повучемо, или само сачекамо док... како год то тужно звучи, док не убију. ми сви. Нема оружја. Овде нема рата који се може водити мачем - казао је други војник на фронту.

Украјински губици су обично обавијени велом тајне, иако је Зеленски недавно рекао да је од почетка руске инвазије погинуло 31.000 војника.

У једној медицинској јединици у близини источног фронта, забринути доктор је новинару Си-Ен-Ен-а показао кутију са извештајима о повредама који су укључивали стотине случајева за само 20 дана у фебруару.

Снимци дроном из села Орливка, фокуса тренутне руске офанзиве западно од Авдивке, показују вец́ину зграда у рушевинама и великим кратерима - вероватно од руских ваздушних удара - на равном терену.

Настављају се жестоки сукоби у близини још два тамошња села – Тонешка и Бердичи. Репортери Си-Ен-Ен-а чули су у суботу интензивне експлозије и пуцњаву у близини Бердиха.

Војници интервјуисани са друге стране фронта такође су изразили озбиљан песимизам у вези са предстојећим пролећем уколико западна помоћ не стигне брзо. Комбинација пада украјинског морала, снабдевања и чињенице да изгледа да руска војска постаје јача представља кључни моменат у сукобу.

КАКВА РУСКА ОПЕРАЦИЈА! Гађали смо га, ишао је споро, мислили су да је неуништив

Извор: Ало.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА