Најновије

Први век Грађевинске техничке школе ‘’Бранко Жежељ’’ у Београду

Београд, 4.3.2024 – Грађевинска техничка школа „Бранко Жежељ’’ обележиће, 14. марта, од 14 часова, свечаном академијом у „Звездара театру“, први век постојања. Стоти рођендан ове најзначајније институције средњошколског образовања у области грађевинарства у Србији и региону, основане Указом краља Александра Карађорђевића још давне 1924. године, биће прилика да се јавност подсети на све оне инжењере, техничаре и мајсторе неимарства који су учествовали у изградњи данашње Србије и некадашње Југославије, чије болнице, мостови, тунели, спортски терени и сви остали грађевински објекти још и данас представљају врхунска решења у области градње.

Ова школа је, иначе, пре 100 година основана као Државна средња техничка школа, прва те врсте у тадашњој Србији, коју је уписало 179 ученика и којима је знање преносило 19 наставника, да би се, после само четири године постојања, у ову школу уписало 602 ученика. Препознајући значај увођења савремених технологија у грађевинарству, средином деведесетих година формира се прво рачунарско одељење, да би од 2000. године изучавање употребе рачунара у грађевинарству постао обавезан предмет у свим одељењима.

Школа која је, у међувремену, преименована у Грађевинску техничку школу, са београдског Дорћола прелази 1950. године у новоизграђен објекат на Звездари, да би свом имену 2015. године додала име нашег прослављеног градитеља академика Бранка Жежеља, познатог по увођењу многих иновација у српско грађевинарство, првенстевено изградњи објеката од пренапрегнутог бетона (Хала 1 са куполом пречника 106 метара на Београдском сајму, мостови преко Дунава код Новог Сада и код Бешке и многи други).

Данас је Грађевинска техничка школа ‘’Бранко Жежељ’’ једна савремена образовна институција у којој се едукују будући техничари и инжењери грађевинарства и архитектуре, са одличним спојем теорије и праксе која се обавља  у бројним партнерским грађевинским фирмама и архитектонским бироима. Грађевинска техничка школа ‘’Бранко Жежељ’’ спада у ред средњих стручних школа у којој се образују два четворогодишња профила и то грађевински и архитектонски техничар.

У првом плану је модерна и безбедна школа у којој раде стручњаци који својим знањем, умећем и искуством образују и васпитавају нове генерације техничара и будућих инжењера. Циљ је да из школе излазе млади и образовани људи, будући предузетници, оспособљени и за рад у привреди и за наставак школовања.  Кроз године и деценије школа прати ритам промена, увек у току са иновацијама, од обученог наставног кадра до савремено опремљених кабинета. 

Извор: Правда.рс
                                                                 
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА