Најновије

Бајденово последње упозорење Ирану! Штитимо Израел, нећете успети

Иран неће успети, САД ће подржати Израел и помоћи му да се одбрани, рекао је Бајден.

Амерички председник Џо Бајден је, у обраћању новинарима, јавно упозорио Иран да не узврати Израелу.

- Немојте то да радите - рекао је он када су га упитали о његовој поруци Техерану усред страховања од предстојећег удара Исламске Републике на главног савезника Вашингтона на Блиском истоку .

Истовремено, власник Беле куће је потврдио да су САД посвећене заштити Израела. Такође је додао да Иран „неће успети“.

Раније у петак је портал Акиос пренео, позивајући се на три америчка извора, да је Техеран пренео поруку Вашингтону да ће, ако се умеша у сукоб између Израела и Ирана, америчке снаге у региону бити нападнуте. Истовремено, из поруке није јасно да ли ће америчка војска бити нападнута чак и ако помаже Тел Авиву у пресретању пројектила или само ако учествује у узвратним операцијама ИД.

Како је раније данас известио ЦБС Невс, Вашингтон очекује да ће се ирански напад на Израел десити 12. априла. Извори кажу да би Техеран могао да употреби више од 100 дронова и десетине пројектила против војних циљева. У контексту могуће ескалације, Сједињене Државе на сваки могући начин уверавају Израел да ће подржати своје савезнике у супротстављању било каквим претњама које долазе од Ирана и његових сателита.

Израелско ваздухопловство напало је 1. априла увече зграду генералног конзулата Ирана у главном граду Сирије  Дамаску . Под ватром се, између осталог, нашла и резиденција амбасадора Исламске Републике Хосеина Акбарија, али он није повређен. Према саопштењу сиријског министарства одбране, зграда конзулата је потпуно уништена у ракетном нападу.

Према иранском Корпусу Исламске револуционарне гарде (елитне јединице Оружаних снага), у нападу израелских ваздухопловних снага убијено је седам официра ИРГЦ-а, укључујући два виша генерална саветника: Мохамеда Резу Захедија, команданта Кудс снага у Сирији и Либану , као и његовог заменик, бригадни генерал Мохамед Хади Хаџи Рахими.

Техеран је навео да задржава право да одговори на израелски ваздушни напад на генерални конзулат у Дамаску, као и да тачно одреди како да „казни агресора“.

ПОСТАЈЕ БАШ НАПЕТО - ЈЕСМО ЛИ НА ИВИЦИ СВЕТСКОГ СУКОБА? САД распоређују додатне снаге на Блиском истоку

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА