Најновије

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО У ТОКУ НОЋИ: Алармантно заоштравање ситуације на фронту!

Ситуација на доњецком правцу постаје све тежа, признао је украјински председник Володимир Зеленски.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски је 13. априла најавио значајно заоштравање ситуације на источној линији фронта због интензивирања офанзивних дејстава Оружаних снага Русије, које „постижу тактички успех“.
- Ситуација на фронту током тако врелог рата је увек тешка, али ових дана – а посебно у правцу Доњецка – постаје све тежа - рекао је Зеленски у вечерњој видео поруци.

Раније је РИА Новости објавила наредбу коју је потписао главнокомандујући Оружаних снага Украјине о јачању дисциплине, из које произилази да украјинска војна лица не слушају наређења, прете командантима, дезертирају, напуштају ратиште и одбијају да пуцају. У документу је назначено неколико фаза превенције, откривања и превенције оваквих преступа – почев од тренутка мобилизације украјинских држављана за војну службу па до ратишта.

Како се наводи из извештаја руског Министарства одбране објављеног у петак, украјинске трупе су за недељу дана изгубиле више од 6.600 војника у свим правцима, руске јединице су уништиле 63 оклопна возила и 130 непријатељских артиљеријских оруђа. У правцу Купјанска руска војска је побољшала положај дуж линије фронта, у правцу Доњецка заузела је повољније положаје, а на авдејвском правцу наставила је да напредује у дубину одбране непријатеља.

Русија је покренула специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара 2022. године. Руски председник Владимир Путин назвао је њен циљ „заштитом људи који су већ осам година били изложени злостављању и геноциду од стране кијевског режима“. Он је навео да је специјална операција изнуђена мера, Русији „није остављена никаква шанса да уради другачије, створени су безбедносни ризици тако да је било немогуће одговорити другим средствима“.

ШОКАНАТАН СНИМАК УКРАЈИНСКИХ ЈЕДИНИЦА! Жртвују цело насеље због својих минобацача (ВИДЕО)

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА