Најновије

Заборавили сте када је руска војска ушла у Париз! Директор руских обавештајаца упозорио Французе

Данашња Француска заборавља да Русија 1814. године није дозволила својим савезницима, Великој Британији и Пруској, да распарчају Француску, изјавио је директор Спољнообавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин на округлом столу поводом 210. годишњице уласка руске војске у Париз.

Он је додао да је тиме спречено да се наруши равнотежа снага у Европи.
– Наша земља 1814. године није просто помогла европским народима да што брже окончају крвопролиће, него је и на све начине допринела успостављању праведног послератног светског поретка – рекао је Наришкин, који је и на челу Руског историјског друштва.

Подсетио је да је Бечки конгрес, у чијој је организацији водећу улогу имала руска дипломатија, израдио нови систем међународних односа, који је Европи омогућио неколико деценија мира.

– Праведно је рећи да је тај систем постојао све док га нису разориле саме европске државе, укључујући бивше савезнике Русије који су иступили против наше земље током Кримског рата – рекао је Наришкин.
Наришкин се дотакао и догађаја из Другог светског рата, рекавши да се сви сећају погинулих пилота војне ескадриле „Нормандија-Неман“, али и да се „сећамо бројних пукова и дивизија, који су под Хитлеровом заставом, дошли на руску територију“.

Заузимање Париза 1814. године, закључна је етапа рата земаља Шесте коалиције (Русије, Пруске, Аустрије и других земаља) против Француске, након које се Наполеон одрекао престола.

Почетком 1814. године савезничке армије започеле су офанзиву на Француску из разних праваца, а 30. марта 1814. године руска војска је под командом фелдмаршала Петра Витгенштајна ушла у Париз.

Француска војска, ослабљена после неуспешног похода Наполеона на Русију и дуготрајних борби, није успела да пружи ефикасан отпор.

Услед тога Француска је била приморана да закључи Париски мировни споразум са савезницима и изгубила је знатан део територије.

РУСИ КОМБИНУЈУ ДУПЛИ УДАР! Часов Јар дословно у пламену, нова тактикта на терену

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА