Најновије

Међународни институт за безбедност: Придружено чланство тзв. Косова у ПС НАТО био би опасан преседан

Међународни институт за безбедност позвао је Парламентарну скупштину НАТО да на предстојећем заседању у Софији, 24. маја, не одобри тзв. Косову статус придруженог члана у тој организацији, јер би то био опасан преседан и поред других штетних последица тешко угрозио дијалог Београда и Притштине.

"Као експертска организација која већ две деценије заступа и промовише евро-атлантске интеграције и њихове вредности, укључујући и чланство држава Западног Балкана у НАТО, Међународни институт за безбедност сматра да би давање статуса придруженог члана косовској скупштини било штетно како за Парламентарну скупштину НАТО, тако и нарочито за процесе стабилизације и евро-атлантских интеграција на Западном Балкану", наводи се у писму које је институт упутио ПС НАТО, а у који је Танјуг имао увид.

Како Институт наводи, иако је Парламентарна скупштина НАТО инстутиционално одвојена од НАТО, овај форум заснива своју унутрашњу организацију на принципима и документима НАТО, а пре свега његовог Уговора.

"С тим у вези указујемо на чињеницу да четири од укупно 32 чланице НАТО не признаје Косово као државу, чиме Алијанса нема консензус око међународно-правног статуса Косова", истиче се у писму и напомиње да пренето на ПС НАТО, тог консензуса нема ни међу његовим чланицама које имају право одлучивања, а то су делегације парламената чланица НАТО.

"Подсећамо да свих девет садашњих придружених чланица Парламентарне скупштине НАТО долази из несумњиво самосталних и међународно признатих држава. Давање истог статуса парламенту Косова био би опасан преседан и несумњиво би угрозио интегритет и улогу Парламентарне скупштине НАТО, укључујући и опасност од отварања спорова унутар организације", указује се у позиву ПС НАТО.

Међународни институт за безбедност износи став и да је тзв. Косово још увек веома далеко од испуњавања свих базичних критеријума за потенцијално чланство у НАТО, који проистичу из члана 10 Уговора и НАТО-ве "Политике отворених врата".
"То уједно дисквалификује Косово и за придружено чланство у Парламентарној скупштини НАТО. Сматрамо да Косово не испуњава ниједан од тих критеријума, нарочито 'функционални демократски политички систем', затим 'фер третман мањинских популација', а нарочито 'посвећеност мирном разрешењу конфликата'", истиче се у документу.

Институт указује на то да „демократија на Косову није функционална, његове институције оптерећене су изузетно високим нивоом корупције и других недемократских пракси, а права мањинских заједница, а нарочито српске, нису заштићена“, већ су, како се указује, оне "у дугом периоду изложене различитим облицима тешког насиља и притисака".

У позиву ПС НАТО се оцењује и да је „Косово и даље веома пропулзивни канал за прекогранични организовани криминал, укључујући и ланце шверца дроге, кријумчарења људи и регрутовања исламистичких екстремиста“.

"Евентуално давање новог статуса Косова у Парламентарној скупштини НАТО додатно би охрабрило милитаризацију Косова, што је у супротности са циљевима НАТО-ве мисије КФОР. У том смислу истичемо као врло важно упозорење из извештаја Лорда Марка Ланкастера, известиоца Парламентарне скупштине на предстојећем заседању у Софији, да би даље јачање Косовских безбедносних снага водило њиховом неизбежном дугорочном сукобу са мисијом КФОР-а", упозорава се у писму.

Такође се оцењује да би „давање Косову статуса придруженог члана у Парламентарној скупштини НАТО тешко угрозило текући процес дијалога о нормализацији односа са Србијом“, који се одвија под посредовањем ЕУ.

"Овај процес је препознат као кључан за стабилизацију пост-конфликтних прилика на Западном Балкану и у извештају Лорда Ланкастера", напомиње се у писму и позива Парламентарна скупштина НАТО да избегне опасност коју би за цео процес донело евентуално давање статуса придруженог члана парламенту у Приштини.

Како се истиче, таква одлука била би опасно прејудицирање исхода дијалога, у који све чланице НАТО и ЕУ већ годинама улажу "огроман напор и наду да ће обезбедити трајни компромис и дугорочни мир и стабилност на подручју Западног Балкана".

"Имајући све ово у виду, Међународни институт за безбедност, као дугогодишњи заговорник евроатлантских интеграција Западног Балкана, позива Парламентарну скупштину НАТО да на свом предстојећем заседању у Софији не усвоји препоруку свог Сталног комитета о давању статуса придруженог члана парламенту Косова".

Институт је изразио уверење и да би таква одлука имала веома штетне последице по саму организацију и њену мисију, а још више на процесе стабилизације на пост-конфликтном Западном Балкану и његово пуно укључивање у Евро-атлантске интеграције.

Писмо су потписали директор Института Орхан Драгаш и програмски директор Института, посланик и члан сталне делегације Народне скупштине Србије у ПС НАТО Зоран Драгишић, наводи Танјуг.

ПАЛА КЛЕШЧЕЈЕВКА! После годину дана крвавих борби, насеље опет под руском контролом!

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА