Најновије

ПРЕДИЗБОРНИ ХАОС У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ: Полиција извршила претрес "проруских" парламентараца

Полиција је у среду претресла канцеларије запослених у Европском парламенту (ЕП) у Бриселу и Стразбуру у оквиру истраге о наводном руском утицају на посланике, пише хрватски Јутарњи лист.
ЕУ парламент

ЕУ парламент

Запослени је „играо важну улогу“ у приступу и плаћању европским законодавцима да промовишу руску пропаганду преко прокремљског сајта Глас Европе (ВоЕ), рекли су белгијски тужиоци.

Полицијска акција спроведена је уочи европских избора почетком јуна, који ће одредити наредни сазив Европског парламента.

Претрес канцеларија у Бриселу и Стразбуру део је шире операције у вези са "случајем мешања, пасивне корупције и припадности криминалној организацији", објаснили су тужиоци.

Полиција је претресла и кућу службеника ЕП у Шарбику, у северном делу Брисела, али још није открила идентитет нити било какве додатне информације о томе о ком европском посланику се ради, наводи Јутарњи лист.

Белгијски премијер Александар Де Кру саопштио је у априлу да је обавештајна служба његове земље открила руску операцију чији је циљ био утицај на изборе за Европски парламент.

Де Кру је тврдио да је циљ Москве био врло јасан – „да помогне у избору што већег броја проруских кандидата у ЕП и да ојача проруски наратив у тој институцији“ и на крају да ослаби подршку ЕУ Украјини.

Пре тога су чешки медији, позивајући се на чешку цивилну контраобавештајну службу – Службу безбедности информација (БИС), пренели да су политичари крајње деснице Петр Бистрон и Максимилијан Крах, посланици немачког парламента из редова Алтернативе за Немачку ( АфД), осумњичени су за контакте са ВоЕ и да је могуће да су и они добијали новац.

ЕУ је ставила ВоЕ на листу санкционисаних медијских компанија повезаних са Русијом.

Подсећамо, избори у Европи су заказани за 9. јун, а како се датум примиче политичке тензије се усијавају.

Прочитајте ОВДЕ шта Милановић каже о “крају Европске Уније”

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА