Најновије

ДОДИК: Свесрпски сабор треба да се састаје бар сваке четири године и да има стални савет

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће на предстојећем Свесрпском сабору бити представљена и декларација, којом ће се изразити тренутна ситуација, а коју ће после усвојити скупштине Србије и Републике Српске.

- У тој декларацији изнећемо каква је актуелна ситуација са српским народом где год он живи и како мислимо да треба да се понашамо у будућем времену. То треба да манифестујемо кроз подршку сабора, а да тај документ онда усвоје парламенти Републике Српске и Србије кроз своје званичне седнице - рекао је Додик.

Нагласио је да Србија и Република Српска треба да формулишу политику за 21. век, који ће бити век уједињења Срба.

Додик сматра да има смисла да се на предстојећем Свесрпском сабору Србије и Републике Српске 8. јуна у Београду укаже да национална политика у овом веку може да буде само политичко уједињење.

- Са оваквим притиском и у оваквој БиХ ми немамо другог избора и јасно је да без Републике Српске Срба у БиХ неће бити - рекао је Додик за Телевизију "Хепи" и указао да Србија губитком Републике Српске не би изгубила само значајну територију са Србима него и значајну стратешку тачку на Балкану.

Предсједник Републике Српске оценио је да Свесрпски сабор има добар назив и истакао да је неопходно да окупи све политичке, верске и културне факторе, почев од САНУ и СПЦ до разних удружења и културно-уметничких друштава.

Додик сматра да на Свесрпском сабору 8. јуна у Београду сви фактори треба да се окупе, акламацијски подрже неке ставове и да се усвоји декларација која ће бити припремљена.

Он је додао да треба да се формира и савет, који ће се бавити свим питањима од значаја за српски народ.

Додик је објаснио да ће то тело ће чинити не само представници Србије и Републике Српске, него и српске дијаспоре, односно људи из Америке, Европе и свих земаља у којима живе Срби и имају своја удружења, која треба да буду адекватно представљена.

Председник Српске сматра и да Свесрпски сабори треба да се одржавају сваке две или четири године и да би, будући да се овогодишњи одржава у Београду, наредни можда требало да се организује у Бањалуци.

- За нас БиХ није држава и у њој више нама шта да нас привуче. За мене је мучење када идем у Сарајево јер тамо увек идем са неком нелагодношћу. Знам да ме тамо само чекају проблеми и етикете. Нема шта ми не говоре, прете ми и псују мајку четничку, а када узвратим проглашавају ме за примитивца - рекао је Додик.

Он је оцијенио да Србин у данашњем Сарајеву може да живи и има неки мир само ако погне главу, додајући да Срби већински нису такви, јер су слободарски народ и неће то да трпе.

Додик је истакао да би од свега у данашњој БиХ само Република Српска могла да остане и да даље функционише, а све остало би пропало пошто ФБиХ не може да живи без међународног интервенционизма, БиХ без међународног притиска, док кантони никако не могу да живе.

- Сва политика Запада ишла је ка томе да разбије српско јединство. Они су нама у БиХ убацили префикс "босански Срби". То није тачно, ми смо Срби, Срби постоје као нација. Али то је начин да се нападне идентитет - каже Додик.

Ако неку лажну причу поновите више пута она остаје као да је истина, каже Додик, додајући да је тако и креирана прича међу Бошњацима да су Срби агресивни.

Каже да Република Српска није без потенцијала да се брани, али односи у БиХ никад нису били гори.

Без обзира што ће Свесрпски сабор бости очи многима "морамо јасно рећи шта је наша политика", казао је предсeдник Српске, додајући да са оваквим притиском у БиХ Срба више неће бити.

- Србију терају да иде са Косова и да изгуби Републику Српску. Мислите да онда нећемо имати проблем Санџака? Ми у Бањалуци имамо живот само ако изађемо из БиХ, јер је та мултиетничка подвала пропала и БиХ није више држава - истиче Додик.

Зар не смеш да волиш свој народ, пита се Додик, додајући да не мрзи никога и да има пријатеље Бошњаке.

- Али, у политичком смислу, ми смо два свемира - закључио је Додик.

КУРТИ И ВЈОСА ПРЕД РАЗВОДОМ: Зашто је Аљбин љубоморан и ко је кога "гоустовао"

Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА