Најновије

"Један зарез мења све": Да ли је суд наредио Израелу да заустави офанзиву у Рафи

Израел тврди да је директива Међународног суда правде амбивалентна и далеко од опште наредбе да се заустави офанзива у Рафи.

Израел је саопштио да напад на избеглички камп у Рафи у ком је убијено 45 Палестинаца, није у супротности са прошлонедељном пресудом Међународног суда правде о обустављању офанзиве на град на југу Појаса Газе.

Пресуда МСП генерално је схваћена као наредба Израелу да обустави војне операције у Рафи, али је саопштење јеврејске државе бацило светло на амбивалентни језик директиве и - конкретно - један зарез у кључној реченици, пише "Гардијан".

Израелски извори тврде да пажљиво читање директиве показује да она није тако "наредбодавна" као што су многи мислили и да је формулација била компромис који је намерно отворен за различита тумачења, како би се добила што већа подршка судија.

У пресуди, усвојеној са 13 гласова за и два против, наводи се да Израел треба да: "Одмах заустави војну офанзиву, и сваку другу акцију у области Рафе, која би палестинској популацији у Гази могла да изазове услове живота који би могли да доведу до њеног физичког уништења у у целини или делимично."

Језик одражава Конвенцију о геноциду из 1948. године и многи су пресуду протумачили као општу директиву за окончање офанзиве у Рафи.

Али убрзо након тога, израелско министарство спољних послова сугерисало је да им је наређено да зауставе офанзиву само ако би она изазвала услове који би могли да доведу до физичког уништења палестинског становништва.

Министарство спољних послова је у саопштењу навело: "Израел није и неће спроводити војне акције у области Рафе, које би палестинском цивилном становништву у Гази могле да изазову услове живота који би могли довести до његовог физичког уништења у целини или делимично".

Заправо, Израел тврди да се судска пресуда не примењује јер израелска војска не спроводи забрањене акције.

То тумачење подржао је један од двојице судија, бивши председник израелског врховног суда Арон Барак, који је написао да се од Израела "захтева да заустави своју војну офанзиву у провинцији Рафа само у мери у којој је то неопходно да би се испуниле обавезе Израела према Конвенцији о геноциду".

Другим речима, каже Барак, Израел може да настави своје операције "све док испуњава своје обавезе према Конвенцији о геноциду".

Други судија који није потписао пресуду, правница из Уганде Џулија Себутинде, такође је навела да директива "функционише тако да делимично ограничи офанзиву Израела у Рафи" и да је пресуда "погрешно схваћена" као наређење Израелу да прекине своју операцију у Рафи.

Насупрот томе, јужноафрички судија Дире Тлади, који је такође подржао наредбу, тврди да је суд, "изричито наредио држави Израел да заустави офанзиву у Рафи".

"Амнести интернешенел" је такође саопштио да је пресуда недвосмислена, при чему је Хеба Морајев, регионална директорка групе за за Блиски исток и северну Африку, написала: "Овим налогом МСП - главни суд УН - је био кристално јасан: Израелске власти морају у потпуности да зауставе војне операције у Рафи, јер би свака војна акција која је у току могла представљати темељни чин геноцида".

Израел је објавио рат Хамасу након што је милитантна група извела изненадни напад на градове на југу Израела 7. октобра, убивши око 1.200 људи и узевши више од 200 талаца. Преко 36.000 Палестинаца је од тада убијено током израелских операција у Појасу Гази, укључујући више од 13.000 деце.

ФРАНЦУСКА СПРЕМА ДА ПОШАЉЕ ВОЈНИКЕ У УКРАЈИНУ: „Пропао им првобитни план“

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА