Најновије

ДОДИК: Заседање Уставног суда показује сву пропаст БиХ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да заседање Уставног суда показује сву пропаст Босне и Херцеговине и да доношење одлука којима се укида све и свашта говори о томе колико су изгубили компас.

Додик је навео да су они креатори неке нове БиХ која је у интересу само једног народа и да ће очигледно ту битку изгубити.
Како је оценио, они који покушавају да раде на политици на којој стоји сила, изгубили су сваки критеријум правног поступања.

„Обично се у перцепцији очекује да Уставни суд буде правно тело, а оно је већ одавно постало политичко. Доношење одлука којима се укида све и свашта, говори о томе да су они изгубили компас и нису у функцији одбране дејтонске БиХ, односно уставне БиХ“, истакао је Додик.

Према његовим речима, Република Српска је свој став о Уставном суду давно рекла и тако ће се и понашати.
„Чињеница да су прихватили да раде и да крше властита правила, у коме само домаће судије могу да буду чланови, председници и потпредседници Суда, јуче је доживела свој колапс и чињеницом да је немачки држављанин потпредседник Уставног суда“, навео је Додик.

Када се томе дода да је немачки држављанин и лажни високи представник, Додик указује да то онда говори о томе на који начин и шта овде Немачка планира да ради.

„Мислим да су се запетљали и да њихове одлуке више немају снагу коју су имале. Свака одлука која не може да буде спроводива нема смисла. Ово што су они урадили је потпуно неспроводиво и треба да се на тај начин посматра. То је класичан доказ рушења Дејтонског споразума“, констатовао је Додик.

Он је, у објави на платформи X (Твитер), навео да одавно није донета одлука међународног фактора као ова Уставног суда, којом се руши Дејтонски споразум.

„Американци причају из уста Мајкла Марфија, њиховог амбасадора, како ниједан њихов држављанин није рекао да треба уништити Републику Српску, а сваки дан то чине. Мисле да су људи наивни и да не виде шта се ту ради“, навео је Додик.
Он је додао да иза ових одлука Уставног суда очигледно стоји волонтеризам Марфија и других амбасадора, немачког и британског, у БиХ.

„Овим одлукама готово се парализује БиХ, она се скида са мапе европског пута. Оне су пре свега антиевропске одлуке и нису у складу са напорима Републике Српске да се иде европским путем“, закључио је Додик.

Подсетимо, Уставни суд БиХ оценио је у петак да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање питања непокретне државне имовине и да је регулисање овог питања у искључивој надлежности БиХ.

Такође, привремено је обуставио примену одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву Српске на Јахорина јавним надметањем - лицитацијом, а донео одлуку којом је омогућено продужење мандата судије док новоизабрани не преузме дужност.

ОД ПОЧЕТКА ОВЕ ГОДИНЕ: Руси освојили преко 750 квадратних километара

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА