Најновије

ЛАВРОВ: Све нас је више!

Круг истомишљеника Русије и Кине у свету стално расте, ако се узме у обзир број оних који желе да сарађују и са БРИКС-ом и са Шангајском организацијом за сарадњу (ШОС), поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на састанку са кинеским колегом Ванг Јијем на маргинама Министарског савета БРИКС-а у Нижњем Новгороду.

"Земље светске већине све позитивније гледају на наше везе са кинеским пријатељима. Круг наших истомишљеника стално расте", нагласио је шеф руске дипломатије.

Према његовим речима, на данашњем састанку министара биће речи о проширењу, "указаћемо на пут који је потребно прећи зарад даљег развоја асоцијације, а које ће министри предложити лидерима земаља чланица на самиту у Казању у октобру".

Русија и Кина имају посебну одговорност и потребно је да се посвете спољнополитичкој координацији, пре свега у Уједињеним нацијама и у Савету безбедности, у БРИКС-у, ШОС-у, Групи 20, АПЕК-у и другим мултилатералним форматима, оценио је Сергеј Лавров.

И кинески министар је потврдио да је за Кину и Русију важно да ојачају координацију у мултилатералним структурама како би заштитиле своје легитимне интересе и интересе земаља у развоју.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров стигао је на састанак министара спољних послова земаља чланица БРИКС-а који се одржава у Русији, потврдило је руско Министарство спољних послова.

Данас се у Нижњем Новгороду одржава први састанак министара спољних послова од проширења БРИКС-а 2023. године, када су се Бразилу, Русији, Индији, Кини и Јужноафричкој Републици придружили Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА