Најновије

КНЕЖЕВИЋ: Спајићу прихватљиви наши захтеви о српском језику, тробојци и двојном држављанству

Председник црногорске Демократске народне партије је рекао да Црну Гору види као као самосталну, међународно признату државу, која "не сме да води антисрпску политику".

Председник црногорске Демократске народне партије Милан Кнежевић рекао је да му је част што је био на Свесрпском сабору у Београду и да су са тог скупа послате поруке о јединству српског народа и потреби да се разговара са свим народима на Балкану.

"Тамо смо говорили Андрија Мандић и ја, послали смо веома коректне поруке које иду у правцу не само јединства српског народа, него и потребе да разговарамо са свим народима на Балкану", рекао је Кнежевић у интервјуу за "Вијести".

Он је додао да Црну Гору види као као самосталну, међународно признату државу, која "не сме да води антисрпску политику".

Лидер ДНП-а је рекао да његова партија неће ући у реконструисану Владу све док не буду прихваћени захтеви које је недавно испоставио премијеру Милојку Спајићу.

Кнежевић додаје да постоје модалитети допуне а не измене Устава када су у питању њихове намере попут оних о увођење тробојке, српског језика и осталих ствари које је изнео као захтеве недавно, међу којима је измена Закона о двојном држављанству.

Спајић му је, како каже, саопштио да су сви ови захтеви прихватљиви.

"Не видим зашто српски језик који је већински не би требало да буде службени. Спајић и чланови ПЕС-а су казали да је то прихватљиво. Ми нисмо разговарали након испостављања захтева. Ја, Спајић и Мандић би требало да потпишемо документ којим би се обавезали, да не буде после дао си ми реч или ниси, него да јасно искажемо вољу и спремности", навео је.

Он је поновио да неће ући у реконструисану Владу док се захтеви не испуне.

Резолуција о Јасеновцу прва на дневном реду
Кнежевић је рекао и да резолуција о геноциду у Јасеновцу треба да буде прва на дневном реду седнице црногорске скупштине, а да након тога на ред треба да дође и иницијатива премијера Милојка Спајића за разрешење министра правде Андреја Миловића.

"Ако неко мисли да ће ДНП гласати по аутоматизму, онда је у грдној заблуди. Суспендовали смо подршку Влади Милојка Спајића, предуслов је изгласавање резолуције о геноциду у Јасеновцу, али свакако желимо да чујемо образложење и разлоге премијера зашто иницира смену Миловића и да ли они кореспондирају нашим захтевима и образложењима које смо саопштавали раније", рекао је Кнежевић.

Он је рекао да очекује да ће питање резолуције о Јасеновцу до краја јуна доћи на дневни ред и да је о томе разговарао са председником Скупштине Црне Горе и Нове српске демократије Андријом Мандићем.

"Волео бих да то буде 28. јуна, за Видовдан и да симболички пошаљемо поруку да се у Јасеновцу десио незапамћени геноцид, који многи покушавају да релативизују и изједначе са неким злочинима", додао је Кнежевић.

Он је рекао да не види зашто би та резолуција правила штету Црној Гори, ако буде усвојена у парламенту. Кнежевић је рекао да је то идеја коју је подржао црногорски премијер Спајић, кад је рекао да ће Црна Гора гласати за резолуцију о Сребреници и да нема ништа лоше у томе да се Хрватска "суочи са геноцидном прошлошћу њених предака из НДХ".

Истакао је да жели да он и ДНП буду део црногорске владе.

"Али, ако треба да будемо министри и да климамо главама, да прогутамо све ово што је противно интересу српског народа у Црној Гори, нећемо бити део приче", додао је Кнежевић.

РУСКИ ПАДОБРАНЦИ УПАЛИ КАО КАМИКАЗЕ: Озбиљна прецизност, све разнето

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА