Најновије

Додик: ПИК је друштванце без смисла и основа

Закључак ПИК-а да "ентитети Република Српска и ФБиХ нису државе, и да постоје искључиво на основу Устава БиХ" покушај је подвале за иоле писменог човека, поручио је председник Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је Савет за спровођење мира у БиХ (ПИК) друштванце без смисла и основа, са искривљеним циљевима и самопогубним деловањем.

Он је тако реаговао на јучерашње саопштење ПИК-а у коме се тврди да ентитети постоје искључиво на основу Устава БиХ и немају никакав властити суверенитет и да Република Српска није потписница Општег оквирног споразума за мир (Дејтонског споразума).

Додик је поручио да страни завојевачи нису успели у намерама да сведу ентитете на ранг локалних заједница него су Српској дали невиђену снагу, надљудску виспреност и политичку мудрост, пренела је Срна.

"Данас извршиоци пројекта 'унитарна БиХ', не разумевајући карактер брдовитог Балкана нити несаломиву жељу српског народа за опстанком, исту ту БиХ из вазалног, потлаченог и несамоуправног статуса вуку у тотални нестанак и запећак историје", рекао је Додик за "Бањалука.нет".

Он је додао да, истини за вољу, институција високог представника јесте дејтонска категорија, али немачки држављанин Кристијан Шмит није изабран у Савету безбедности УН, стога би РС била рушитељ уставног поретка БиХ када би га признала за оно што он није.

Додик је истакао и да је закључак ПИК-а да "ентитети Република Српска и ФБиХ нису државе, и да постоје искључиво на основу Устава БиХ" покушај подвале за иоле писменог човека и додао да су на унутрашњем политичком плану и Република Српска и ФБиХ државе више од заједничког нивоа БиХ.

Како је навео Додик, Српска и ФБиХ, као стране уговорнице, удружиле су своје територије у новоформирану БиХ, предале јој само део сопственог суверенитета који се односи на међународни аспект, и задржале у потпуности унутрашњу сувереност.

"Међутим, ПИК не пропушта прилику да нагласи да 'ентитети немају право на отцепљење', а основним коришћењем аргумента a contrario лако долазимо до закључка да је дозвољено све оно што није изричито забрањено. То је само њихов необавезујући став, с циљем да заплаши", навео је Додик.

Република Српска, истакао је Додик, верно спроводи и поштује оно што је договорено и потписано, али исто тако и одбија да примени, поштује и спроводи све што је наметнуто.

Додик је казао и да су небројеним наметањима и својевољним прекрајањем договореног и потписаног, страни завојевачи трајно и неповратно оскрнавили Општи оквирни споразум за мир у БиХ, желећи да сведу ентитете на ранг локалних органа.

Он је закључио да не само да нису успели у својим намерама, већ су Републици Српској дали невиђену снагу, надљудску виспреност и политичку мудрост.

"Република Српска јесте страна, јесте субјект и потписник свих анекса Дејтонског споразума", поручио је Додик.

ХАОС У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ! Риши Сунак доноси стравични закон да примора младе на ратовање у Украјини!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА