Најновије

„Пресумпцију невиности осумњичених грубо прекршио лично председник“: Адвокат Иван Нинић о обрту у случају нестанка девојчице у Бору

Највиши државни функционери, попут министра полиције и председника, видели шансу су да се промовишу и убирају политичке поене у овој причи, док су и таблоиди под контролом власти, такође, грубо злоупотребили трагедију једне породице како би подигли читаност,  оцењује адвокат Иван Нинић за Данас коментаришући обрт у случају нестанка малолетне Д. И. у Бору.

Oсумњичени за убиство девојчице из Бора, који је данас саслушан у Вишем јавном тужилаштву у Зајечару негирао је да има било какве везе са убиством које му се ставља на терет.

Верује адвокат Нинић и да полицији и тужиоцу није ни мало лако у ситуацији када је пресумпцију невиности осумњичених С. Ј. и Д. Д. грубо прекршио лично председник.

„Вучић није могао себе да обузда и да допусти да он не буде тај ‘добошар’ који ће ексклузивно нацији саопштити како су држава и полиција под његовом контролим расветлила случај од првогразредног значаја. Све што се, од тог дана до данас, дешавало је само потврда да овакве ствари не треба радити, нарочито не са позиције председника државе“, истиче он.

Право осумњиченог С. Ј. било је да се брани ћутањем, напомиње Нинић, као што је и право да накнадно промени своју одлуку и изнесе одбрану пред тужиоцем.

„Незахвално је коментарисати исказ из истраге на бази непотпуних информација које медији преносе, јер само је суд властан да утврђује материјалну истину. Свако ко је осумњичен или оптужен као извршилац или саизвршилац за кривично дело, као што је убиство или тешко убиство, своју одбрану даје на начин за који верује да је најделотворнији и најефектнији“, каже адвокат.

Евидентно је у овом случају, указује Нинић, да је стратегија одбране била да се прво утврди којим то материјалним доказима располаже тужилаштво, па тек онда да се изнесе одбрана.

„И то је начелно легитимна и добра стратегија, а нарочито када се узму у обзир све контрверзе које прате нестанак мале Данке, улогу медија и учешће врха државе у истрази. Овде је јавност све време у потпуној конфузији, јер се пласирају полуинформације, нагађања, претпоставке и тако се ствара један навијачки приступ, какав је раније забележен у случају убиства превачице Јелене Марјановић из Борче“, подсећа Нинић.

Нажалост, како истиче адвокат, овај случај је, по свим критеријумима, скренуо са терена права и ушао је у зону ријалитија и лешинарења до те мере да су грађани почели да изражавају сумњу да је мала Данка убијена.

Поверење јавности у рад полиције и правосуђа у Србији је одавно пољуљано, објашњава Нинић, а управо на случају нестанка девојчице из Бора је само продубљено још више.

Подсећамо, како је за Данас потврђено из Вишег јавног тужилаштва у Зајечару осумњичени С. Ј. је у потпуности негирао да има било какве везе са нестанком и убиством девојчице из Бора за шта је осумњичен.

Он се до данас бранио ћутањем, а пре око недељу дана је преко свог браниоца затражио да изнесе своју одбрану у тужилаштву.

Поверење пољуљано и због смрти Д.Д.

Адвокат Иван Нинић је указао и да се не сме изгубити из вида чињеница да је, док истрага траје, у полицијској станици у Бору преминио брат осумњиченог Д. Д.

„Полиција је издала лажно саопштење да је у питању природна смрт, а потом је судска медицина утврдила супротно од тога. У таквој атмосфери тешко је уопште говорити о владавини права и способности људи у институцијама да изнесу овај случај у кривичноправном смислу. Нажалост, случај мале Данке је показао да систем дефинитивно не функционише, упркос томе што ће нас власт убеђивати у супротно“, закључује Нинић.

Руси у Парасковјевки, Украјинци беже са периферије (МАПА, ВИДЕО)

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА