Најновије

НАТО је већ поражен у Украјини, Запад на ивици амбиса

Глобалној већини је јасно да Русија не може бити војно поражена и да је у Украјини поражен сам НАТО, тврди Алистер Крук.

Када је Трамп погођен мецима атенатора, фотограф је забележио иконичну фотографију бившег председника, који окрвављен подиже песницу у ваздух и изговараја реч "Борба", пише бивши британски обавештајац и дипломата Алистер Крук за сајт "Ел маладин".

Свиђало се то неком или не, Трамп је ухватио свој тренутак. Ова слика је већ снажно одјекнула међу Американцима, који традиционално воле снагу.

Елите су раније тврдиле да је популизам плод ирационалних реакција и да је за све крив Доналд Трамп, кога се претвориле у "супер-Хитлера". Трамп је постао оличење зла, кога треба зауставити по сваку цену.

Прошлог новембра, у "Вашингтон посту" Роберт Кејган је описао Трампа као "смртоносни метеор који треба зауставити, на сваки могући начин."

У ствари, популизам није ни леви ни десни. Како је приметио политички писац Џефри Такер, "скептизам према елитама је кључна тачка у настанку популизма, а то важи и за Европу колико и за САД."

И овде се не ради само о политици, већ о неповерењу које подједнако погађа све институције, почев од медија, судова или медицине, а то заиста представља парадигматску промену. Такво осећање, да су владајуће елите нелегитимне, није настало преко ноћи, већ се градило деценијама.

Када је Трамп погођен, то је изазвало много беса. Али, овде није реч само о уставним правима Трампа. Заправо, то је изгледало као напад на права свих. Физичко уклањање Трампа постало је у неком тренутку императив за његове политичке непријатеље.

Јасно је да ће елите наставити да раде оно што су радиле и до сада. Оне ће се свим силама залагати за за поредак кога предводе Американци и за настављање доларске хегемоније. За ове повезане циљеве, победа НАТО-а у Украјини се сматра кључном.

"Највећи ризик за НАТО данас је опасност од руске победе у Украјини. То не можемо да дозволимо", рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на самиту НАТО-а у Вашингтону. "Исход овог рата ће одредити глобалну безбедност у деценијама које долазе."

Не говоримо овде само о војном примату. Ради се о томе да расходи држава на Западу далеко премашују расположива средства. Излаз елите не могу наћи у економском расту, ни у појачаном опорезивању.

Једини начин да западне државе саставе крај с крајем је нагомилавање дугова. То значи да се могућност да се новац ствара још неко неодређено време, "из ваздуха".

Најстроже чувана тајна западних елита
Европа некако преживљава, настављајући да троши и акумулира дугове. Али Европљани ће се, пре или после, морати да се пробуде из ружичастог сна и да схвате какво је стварно стање европских финансија.

Владајућа класа је свесна ове "тајне", али о томе ништа не говори, јер нико не зна шта да ради. Оног тренутка када државе признају банкрот, западна јавност ће доживети шок. Управо је финансијски неуспех француске државе испровоцирао Француску револуцију.

Америка више никог не плаши, сматра Крук, а табуи се руше. Осим тога, до побуна против постмодерног Запада долази широм света. Глобалној већини је јасно да Русија не може бити војно поражена и да је у Украјини поражен сам НАТО, закључује британски обавештајац.

Слање трупа, нуђење борбених авиона или ракета већег домета Кијеву изгледа као покушај "дубоке државе" да распламса европски рат. Чињеница да САД размишљају да користе базе Ф-16 у Румунији или да стационирају балистичке ракете у Немачкој, изгледа као покушај да се, уз помоћ рата у Европи, спаси атлантистичка политика.

Чак и лидери ЕУ, који више немају политичку подршку код куће, виде у рату једини излаз из фискалне кризе, која се нагло приближава. Само рат дозвољава да се сва фискална правила оставе по страни. Обични "политичари" се одједном преображавају у војне команданте.

С друге стране, анкете показују да Европљани, њих 88 одсто, мисле да "земље чланице НАТО-а треба да се залажу за споразумно решење у Украјини." Европска јавност не жели ескалацију, ни директни сукоб између нуклеарних оружаних сила.

Највероватније је да ће у Европи ускоро избити антиратно осећање, предвиђа британски дипломата, а то би значило потпуно одбацивање НАТО-а. Како закључује Крук, Трамп, са својим НАТО скептицизмом, ускоро би могао да изгледа као онај који куца на отворена врата.

ХАШКА ПРЕСУДА ПОТВРДИЛА! Албанија коришћена као "продужена рука" деловања ОВК

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА