Најновије

Додик изгубио контролу над Парламентом БиХ: ЦИК-ова одлука постала правоснажна

Савезу независних социјалдемократа је одузет мандат у Дому народа Парламентарне скупштине што у пракси значи да СНСД неће више моћи да блокира закон или одлуку на нивоу БиХ, ако за њу у Дому народа гласају Клуб Хрвата и Клуб Бошњака.

У Службеном листу Босне и Херцеговине (БиХ) данас је објављена одлука Централне изборне комисије (ЦИК), којом је Савезу независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика одузет мандат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, преноси Радио Слободна Европа.

Одлука је објавом постала правоснажна, а донета је четири дана раније, што значи да Снежана Новаковић Бурсаћ, досадашњи делегат СНСД-а, неће имати право да присуствује седници Дома народа државног парламента, која је заказана за данас.

Уместо ње, ЦИК је доделио мандат Ненаду Вуковићу који долази из опозиционе Партије демократског прогреса (ПДП). Тако је Вуковић постао један од пет делегата у Клубу српског народа овог дома, изабраних из Републике Српске.

Наиме, делегати се бирају индиректно у Народној скупштини РС.

Ово доводи до тога да опозиција из РС у Дому народа БиХ има два делегата, а Додиков СНСД три. У пракси то значи да СНСД неће више моћи да блокира законе или одлуке на нивоу БиХ, ако за њу у Дому народа гласају Клуб Хрвата и Клуб Бошњака, те два опозициона делегата из Клуба српског народа, наводи РСЕ.

СНСД је раније саопштио да "не прихватају" одлуке ЦИК-а БиХ у вези са заменом њиховог делегата у Дому народа БиХ.

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је жребање за петог делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ унапред смишљена превара, с циљем да мандат добије ПДП, а да изгуби Република Српска.

Шта је претходило одлуци ЦИК-а БиХ?
На општим изборима 2022. године листа СНСД-а Милорада Додика и листа опозиционог ПДП-а за Дом народа БиХ су добиле исти број гласова у Народној скупштини РС, с тим што је један гласачки листић био споран, јер неко од посланика није означио листић на предвиђени начин.

ЦИК је овај гласачки листић прогласила важећим, а Суд БиХ га је, након жалбе СНСД-а, прогласио неважећим. Међутим, одлуку Суда БиХ је поништио Уставни суд БиХ, чиме је на крају потврђена одлука ЦИК-а.

Изборни закон БиХ прописује да се врши јавни жреб, односно извлачење куглице са именом кандидата, у случају да кандидати добију исти број гласова, што је ЦИК и одржао 1. јула ове године.

Дом народа, или горњи дом Парламентарне скупштине БиХ, има 15 делегата. По пет Бошњака и Хрвата бира се у Дому народа Парламента ентитета Федерација Босне и Херцеговине, док пет Срба бира Народна Скупштина Републике Српске.

За усвајање закона и одлука у државном Представничком дому потребна је општа и ентитетска већина посланика.

У случају Дома народа, за усвајање одлука и закона потребна је већина гласова, с тим што за одлуку морају да гласају најмање два делегата из сваког клуба. Сви закони и одлуке морају да буду изгласани у оба дома.

ЈОШ ЈЕДАН ИЗДАЈНИЧКИ ПОТПИС? Шта је то Вучић договорио са Шолцом о копању литијума у Србији

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА