Најновије

Немачка: Наш држављанин осуђен на смртну казну у Белорусији; Огласило се МСП Белорусије

Према наводима немачких медија и једне од белоруских опозиционих група, немачком држављанину се на терет ставља низ кривичних дела

Немачки држављанин осуђен је на смрт у Белорусији, саопштиле су дипломате у Берлину немачкој телевизији "Тагесшау".

Суд у Минску прогласио је Рика Кригера, старог 29 година, кривим за оптужбе у вези са тероризмом и образложио да се он можда борио заједно са украјинском војском против руских трупа.

Према наводима "Тагесшауа", немачко Министарство спољних послова и амбасада у Минску пружају конзуларне услуге осуђеној особи и активно комуницирају са властима Белорусије у његово име.

"Берлин сматра да је смртна казна окрутан и нехуман облик казне, који Немачка осуђује под било којим околностима", поручиле су немачке дипломате.

МСП Белорусије консултује се са немачком страном 

Портпарол белоруског Министарства спољних послова Анатолиј Глаз изјавио је данас да су у току консултације са немачком страном о "опцијама за решавање ситуације".

"Постоје, наравно, контакти са немачком страном на ову тему... Узимајући у обзир захтев немачког Министарства спољних послова, конкретне одлуке о доступним опцијама за развој ситуације предложила је белоруска страна. Консултације се спроводе преко министарстава спољних послова две земље", рекао је Глаз за РИА Новости.

Он је рекао да је Белорусија, у складу са међународним нормама и билатералним споразумима, омогућила конзуларни приступ тој особи.

Белоруска група за људска права "Вјасна"  саопштила је да је суд у Минску изрекао је смртну казну немачком држављанину Рику Кригеру након што је проглашен кривим за тероризам и плаћеничке активности.

Рико Кригер (30) осуђен је пред судом у Минску на тајном суђењу крајем јуна, навела је та група.

На страници Кригера на ЛинкедИн-у наведено је да је он запослен као војни лекар у немачком Црвеном крсту.

Претходно је радио за амерички Стејт дипартмент у Берлину као специјални официр за безбедност.

Немачки држављанин је наводно проглашен кривим за "најамничку активност", "активност (страног) агента", "чин тероризма", "стварање екстремистичке формације", "намерно кварење возила или комуникационих линија", као и за "незаконите радње у вези са ватреним оружјем, муницијом и експлозивом".

Белоруске власти верују да је Кригер изазвао "експлозију како би утицао на доношење одлука власти, застрашио становништво, дестабилизовао јавни ред", међутим није јасно на који се инцидент конкретно белоруске власти реферишу.

Позивајући се на неименоване активисте за људска права, Вјасна сугерише да је осуђеник можда био део јединице украјинске војске Кастус Калиновски, која се првенствено састоји од белоруских држављана.

Према доступним информацијама Кригер је приведен у новембру 2023. године, а суђења су делимично била затворена за јавност, тврде из Вјасне. Према наводима опозиционе групе, није јасно да ли је мушкарац још уложио жалбу на пресуду.

Белорусија је једина европска земља у којој се смртна казна још увек спроводи, искључиво над мушкарцима.

ЖЕСТОКА УЗБУНА У 8 УКРАЈИНСКИХ ОБЛАСТИ! Погинуо пољски плаћеник

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА