Најновије

Патријарх Порфирије: Срби су један народ без обзира на границе

Патријарх српски Порфирије изјавио је данас у селу Велика код Плава у Црној Гори да су Срби један народ без обзира на то да ли га деле политичке, социјалне и све друге границе.

"Ми смо један народ, народ Светог Саве, еванђеоски, народ слободе и мира. Иако постоје политичке границе, ми смо подно Пећке патријаршије, а када знамо ко смо, онда смо Христови и можемо живети у миру и благостању са свима", рекао је патријарх Порфирије, пренела је РТЦГ.

Након што је служио литургију у Цркви Светих мученика Кирика и Јулите у селу Велика поводом 80 година од страдања светих мученика величких и горњеполимских, патријарх Порфирије је захвалио Богу што је сабрао тај скуп Христов и у Христу.

"Мученици горњепољски и велички сабраше нас данас својом крвљу и својим мучеништвом", навео је патријарх Порфирије.

Патријарху су саслуживали митрополити црногорско-приморски Јоаникије, захумско-херцеговачки и стонско-приморски Димитрије, милешевски Атанасије, као и епископи пакрачко-славонски Јован, буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске Кирило и домаћин владика будимљанско-никшићки Методије.

Владика Методије захвалио је патријарху Порфирију на посети, истичући да је то "нова нада новог доба у којем ће се патња и мучеништво спојити са песмом омладине, радости и бити на спас свима".

Пре литургије положени су венци на споменик страдалим Србима тог подручја, а након богослужења служен је парастос и освештани су славски дарови и пресечен славски колач.

Скупу у Велици присуствовали су лидери и функционери политичких странака из Црне Горе Андрија Мандић и Марко Ковачевић (НСД), Милан Кнежевић и Михаило Асановић из ДНП-а, Владимир Јоковић из СНП-а, Милун Зоговић, Дамјан Ћулафић и Момо Копривица (Демократе), као и министар културе Србије Никола Селаковић, преноси Танјуг.

Геноцид у селу Велика починиле су нацистичке војне формације и СС трупе "Скендербег" у другој половини 1944. године, пред крај рата.
Новија истраживања показују да је тада страдало више од 500 цивила, од којих више од 100 деце.

Крајем седамдесетих година прошлог века на том месту подигнут је меморијални комплекс, а Црква Светих Кирика и Јулите освештана је 28. јула 2001. године.

Скупштина Црне Горе усвојила је Резолуцију о геноциду у Пиви и Велици 30. јула 2022. године.

УНЕСКО донео одлуку о српским манастирима на КиМ: Остају на листи угрожених споменика

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА