Најновије

Букти сукоб на релацији Брисел-Будимпешта: Мађарска одбацила идеју да се Савета ЕУ одржи у Украјини

Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски предложио је одржавање састанка Савета за спољне послове ЕУ у Украјини, али је Мађарска одбила, рекао је министар у интервјуу за Вишеград инсајт.

„Разговарало се о томе где би требало да се одржи један од састанака Савета за спољне послове током мађарског председавања: у Будимпешти или у Бриселу. Предложио сам као компромис да се одржи у Украјини – или у Лавову, или чак у (граду у Закарпатској области) Мукачеву, што је у почетку са ентузијазмом дочекао мађарски министар спољних послова (Петер Сијарто). И да подсетим да је преседан већ направљен пре две године, када је овај Савет одржан у Кијеву. Међутим, током нашег састанка изгледало је да је мађарски министар добио другачија упутства из престонице и на крају је био приморан да стави вето на предлог“, рекао је Сикорски.

У контексту посете мађарског премијера Виктора Орбана Украјини, Русији и Кини почетком јула у оквиру „мировне мисије“, пољски министар је истакао да став Будимпеште на последњем Савету за спољне послове није добио подршку, иако је „пи-ар репутација мађарског премијера порасла”.
Земља „изгледа изолована“ у тренутку када тражи помоћ у решавању питања снабдевања нафтом због прекида транзита Украјине (односи се само на производе Лукоила).

„Они не добијају ту солидарност јер је тешко стећи пријатеље ако неко одише себичношћу“, нагласио је Сикорски.
Сијарто је недавно оптужио пољске власти за лицемерје јер је Пољска, која осуђује увоз сирове нафте из Русије у Мађарску, и сама на листи клијената „једне од највећих руских нафтних компанија“.

БРУТАЛАН УДАРАЦ ЗА УКРАЈИНУ: Словачка запретила Украјини „завртањем славине“

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА