Најновије

ВУЛИН ДАЈЕ "ОПАСНЕ" ИЗЈАВЕ: Да ли ће наљутити Вучића или заправо пушта његове "балоне"!?

БРИКС је шанса за Србију и права алтернатива Европској унији, БРИКС не захтева ништа од Србије, али може да понуди више него што Србија тражи, рекао је потпредседник Владе Србије Александар Вулин у интервјуу за "РИА Новости". Ово није први пут да Вулин говори о БРИКС-у као алтернативи ЕУ, па се поставља питање да ли је реч о пуштању пробних балона у јавност и да ли код актуелних власти постоји озбиљна намера заправо да се крене у том правцу.
Вулин

Вулин

Са једне стране, највећем делу српске јавности је јасно да ЕУ и Србија тешко могу заједно, а и истраживања јавног мњења показују да ЕУ као стратешка одредница нема готово никакву подршку међу грађанима Србије.

Искристалисана је свест међу грађанима Србије да тај савез нема ни шта да понуди Србији сем губитка суверенитета и уласка у “клуб понижених и девијантних”, као и да је евроатлантски савез у начелу и генерално негативан и деструктиван, док са друге стране, БРИКС од стране владе Србије, уколико влада заиста нема недоумице око свог ЕУ пута, може да се користи и као својеврсни акцелератор европских интеграција Србије. Просто, Брисел уколико увиди да се Србији отварају све више врата БРИКС-а могла би убрзати ЕУ интеграције Србије, па није искључено да актуелна власт искористи БРИКС причу у ту сврху.

Међутим, ако се стратешки размишља, Србија би свакако морала у догледном периоду да направи заокрет у својој политици, јер просто факт да се свет променио, а улога ЕУ посебно, се не може пренебрегнути и пред том чињеницом не треба затварати очи. Свет се мења, па је логично и једино паметно – мењати се. Уколико постоји оваква врста далековидости и паметног политичког промишљања, онда је готово сигурно да пласирање оваквих идеја о БРИКС-у од стране Вулина није његов самоиницијативни искорак.

У крајњој црти после готово 25 година једне путање и стратегије ЕУ чланства, и после толико промена унутар саме ЕУ, минимум озбиљног политичког приступа налаже својеврсну ревизију и поновну анализу ЕУ у коју смо пошли у односу на ЕУ која нам се данас нуди. Економски и политички исплатива идеја!? Све мање је људи који верују у то.

Извесно је да ове Вулинове изјаве неће остати без реакције, како самог Брисела, тако и еврофанатичног дела српске политичке сцене.

Оно што се свакако може закључити у овом тренутку је то да БРИКС за Србију није сасвим шупља прича и она се лагано покреће, јер Вулин каже да очекује да Србија учествује на самиту БРИКС-а у октобру.

Вулин је најавио да Србија наредних дана очекује званичан позив за самит БРИКС-а у Казању и да би волео да учествује на том форуму.

"Ова организација не тражи ништа од Србије, али може да понуди више него што тражимо. И ЕУ тражи све од нас, али више нисам сигуран шта нам нуди. БРИКС је наша шанса и права алтернатива. Тако да Србија веома пажљиво размaтра све могућности БРИКС-а и што ближе сарадње са земљама чланицама организације", рекао је Вулин.

План за руско председавање БРИКС-ом 2024. године обухвата преко 250 догађаја у 11 региона Русије, које организују представници федералне и регионалне извршне власти, јавних организација и пословне заједнице.

Кључни догађај биће самит БРИКС-а, који ће се одржати у Казању од 22. до 24. октобра.

Прочитајте ОВДЕ о дешавањима у Курској области

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА