Најновије

Фајненшел тајмс: Тешки губици Украјинаца у руској Курској области

Украјинске трупе које су извршиле инвазију на руску Курску област претрпеле су велике губитке у људима и возилима које је обезбедио Запад, објавио је Фајненшел тајмс.

У нападу који је почео прошлог уторка учествовале су јединице састављене из шест украјинских бригада на фронту, рекли су војници агенцији.

Такође су тврдили да су изненадили Русе, али су се брзо нашли на удару дронова и ФАБ клизних бомби.

Руске процене о више од 1.600 убијених Украјинаца биле су „немогуће проверити“ и „преувеличане“, наводи ФТ, који је ипак известио да су „многа возила хитне помоћи и оклопна медицинска евакуациона возила пожурила на и са линије фронта“.

ФАБ клизне бомбе су такође наводно „збрисале неке украјинске трупе и вредну опрему коју је обезбедио Запад“.

Група бораца са којима је лист интервјуисао у недељу рекла је да је њихов Страјкер – оклопно возило америчке производње на точковима – оштећено и да је морао да буде одвучен назад у Украјину где ће бити канибализован за делове.

Према војницима, циљ операције је био да се заузме руска територија као монета за преговарање и примора Москву да скрене трупе са фронта Донбаса.

- Можемо се борити овде и заузети њихову територију. А онда могу да почну преговори и ми ћемо имати неку њихову земљу за трговину за нашу земљу - рекао је један војник, идентификован као „Денис".

Украјина је наводно повукла своју линију фронта да би организовала упад на Курск.

Како преноси ФТ, интервјуисани војници су се борили у Харкову и на Доњецком фронту, на местима као што су Часов Јар и насеље које се зове Њујорк.

Инвазионе снаге су само у недељу изгубиле 70 оклопних возила, према незваничним руским проценама које су се појавиле на друштвеним мрежама, које су тврдиле да је то рекорд за било који дан од ескалације сукоба у фебруару 2022.

Према речима вршиоца дужности гувернера Курске области Алексеја Смирнова, украјинске снаге су напредовале око 12 км у Русију и заузеле око 28 насеља.

Најмање 12 руских цивила је убијено, а још 121 повређен, укључујући десеторо деце.

Преко 120.000 становника евакуисано је из пограничног региона током протекле недеље, рекао је Смирнов.

Прочитајте ОВДЕ о стању у Курској области

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА